Pasar al contenido principal

La Diputació de Castelló invertirà 380.000 euros en projectes de les entitats locals que ajuden a posar en valor el medi natural

La Diputació de Castelló recolzarà amb 380.000 euros els projectes que desenvolupen els ajuntaments i mancomunitats de la província per a la millora del medi natural. Així ho ha anunciat el president, José Martí, qui ha explicat que s'obri una línia d'ajudes pel procediment de concurrència competitiva, en la qual es contempla l'aplicació d'un factor corrector de discriminació positiva a favor dels municipis amb menor població. La subvenció màxima del projecte subvencionable serà del 90% per als ajuntaments de fins a 500 habitants, del 75% quan el cens oficial oscil·le entre 501 i 5.000 habitants i del 50% quan siga superior a 5.000. En el cas de mancomunitats, la dada de població es prendrà de la mitjana aritmètica dels municipis que les integren. La presentació de sol·licituds únicament es podrà realitzar per via telemàtica des de la seu electrònica de la Diputació (https://dipcas.sedelectronica.es).

Segons el president Martí, "del que es tracta és de realitzar una decidida aposta per la millora i posada en valor del nostre medi natural, mostrant una especial sensibilitat cap als municipis menys poblats, que com tots sabem, compten amb menys recursos econòmics i moltes més dificultats". Són mesurades que "aposten per la sostenibilitat" i que pretenen "dotar de major atractiu als nostres pobles, en incrementar les possibilitats de generar activitat econòmica".

En similars termes s'ha pronunciat la diputada responsable de l'àrea de Medi natural, María Jiménez, en explicar que s'han elaborat unes bases per a la concessió d'aquestes ajudes en les quals es contemplen programes de protecció, conservació i promoció d'arbres monumentals i singulars de titularitat pública, activitats de conservació i millora en paratges naturals municipals, redacció de nous plans locals de prevenció d'incendis i l'adequació i millora de senderes de titularitat pública.

Jiménez ha afegit que, entre altres objectius, es pretén potenciar la realització d'activitats de conservació i millora en paratges naturals municipals, analitzar la magnitud i els efectes del canvi climàtic sobre el territori, impulsar la investigació i la divulgació ornitològica i paleontològica a la província de Castelló i aconseguir que les muntanyes suposen un motor de desenvolupament rural per a les poblacions que els sustenten. És una iniciativa que també està orientada a combatre el fenomen de la despoblació.