Pasar al contenido principal

La Conselleria de Transició Ecològica vigila mitjançant un satèl·lit l'estat de les aigües de l'Albufera

La Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica reforça el monitoratge de l'estat de les aigües de l'Albufera a través de la vigilància mitjançant el satèl·lit Sentinel.

La informació remesa pel satèl·lit s'acara amb mostres que es prenen en els tancats, per a verificar les dades i descartar altres possibilitats diferents a l'anòxia, que el satèl·lit pot indicar amb un mateix color, com per exemple, l'excés de vegetació.

Aquests controls per satèl·lit complementen als que realitza la Conselleria al parc natural, cada cinc dies, amb la col·laboració de la Universitat de València.

El departament autonòmic acara, des d'aquest dimecres, les mostres de les inspeccions a peu de camp amb les proporcionades pel satèl·lit i informarà les persones agricultores de les mesures agroambientals, que poden dur a terme per a evitar la presència d'aigües negres.

Així mateix, en els pròxims dies l'Albufera rebrà l'aportació una mica superior als quatre hectòmetres cúbics procedents del Xúquer i el Túria, que contribuirà a millorar l'estat de l'ecosistema a més de la previsió meteorològica de baixes temperatures mínimes i pluges.

Aquest any de transició, posa fi a l'actual Pla de Gestió de la Palla de l'Arròs, que la Conselleria va activar en 2017 per a coordinar, amb el conjunt dels agents implicats en l'Albufera, accions d'ordenació orientades a la posada en marxa d'alternatives complementàries a la crema de la palla de l'arròs.

En aquesta línia, la Conselleria ve preparant, en col·laboració amb tots els sectors interessats i els municipis, una normativa que contemplarà mesures alternatives a la crema, com per exemple la recollida i el fangueig, reservant la crema per a casos excepcionals.

L'Administració treballa, a més, en fórmules de col·laboració en l'àmbit de l'economia circular, com la transformació de la palla en biogàs, que serviria per a reduir les emissions de CO₂ i produir biofertilizant.