Pasar al contenido principal

El Consell aprova l'avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic que vol garantir una transició ordenada cap a una economia eficient fent ús de recursos

El Consell ha aprovat l'avantprojecte de Llei del Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana, que defineix el marc legislatiu per a garantir una transició ordenada cap a una economia eficient en l'ús de recursos.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió setmanal del Govern valencià, ha explicat que l'elaboració d'aquesta llei, "així com la Declaració d'Emergència Climàtica, aprovada pel Consell en 2019, respon a la necessitat de definir un marc a mitjà i llarg termini per a garantir una transició ordenada de la nostra economia cap a una economia baixa en carboni, competitiva, innovadora, eficient en l'ús de recursos i resilient amb el clima, que és el que ens exigeix l'Acord de París, amb el qual ens hem compromés".

Referent a això, la vicepresidenta ha posat l'accent que "no hi ha cap dubte que la principal causa del calfament global són les emissions d'efecte d'hivernacle produïdes per diferents activitats humanes derivades del nostre model de societat, com la producció industrial, la generació d'energia elèctrica mitjançant fonts no renovables o l'ús de combustibles fòssils".

"Per tant, -ha insistit Oltra- es fa necessària una transformació profunda del model energètic, productiu i d'autoconsum i, d'una altra, la prevenció i adaptació als impactes del canvi climàtic que actualment ja s'estan apreciant".

D'altra banda, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha comparegut en la roda de premsa per a explicar els detalls de la nova llei, ha remarcat que "el calfament registrat al Mediterrani és superior al del planeta i resulta peremptori impulsar marcs legislatius com la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica".

En aquest sentit, Mollà ha indicat que "l'avantprojecte legislatiu estableix objectius de reducció d'emissions, fixa els instruments per a no deixar a ningú arrere i estableix un fons verd finalista que preveu tres tipus de gravàmens".

Una vegada el Consell ha donat la seua conformitat al text normatiu, aquest es remetrà al Consell Econòmic i Social i al Consell Jurídic Consultiu perquè emeten els informes pertinents.

Aspectes importants de la llei

La Llei de Canvi Climàtic marca com a objectiu, d'acord amb les línies fixades per la Unió Europea, reduir un 40% les emissions de CO₂ en 2030 i declarar la neutralitat d'emissions en 2050. En matèria de consum d'energia, l'objectiu es fixa en una reducció del 35,4% en 2030 i s'estableix com a objectiu que el 42% de l'energia consumida en 2030 siga procedent de fonts renovables.

Així mateix, s'estableix l'elaboració d'una Estratègia Valenciana de Transició Justa que es completarà amb els Convenis de Transició Justa i el Pla d'Acció contra la Pobresa Energètica. Tres mesures específiques inclusives i integradores.

El text normatiu també aborda l'impuls de la implantació d'activitats econòmiques i de creació de llocs de treball verds i la potenciació de l'educació ambiental.

A més, la nova llei es fixa en les característiques del territori valencià en matèria de consum, combustibles, recursos naturals i oportunitats a l'abast per a definir estratègies adaptades de lluita contra al calfament global entorn de quatre eixos: energia; urbanisme i territori, mobilitat i fiscalitat verda.