Pasar al contenido principal

El Consell Agrari de València arreplega 46 hectàrees de palla d'arròs que eviten les molèsties de la seua crema

El Consell Agrari Municipal, en coordinació amb l’Ajuntament de València, ha arreplegat 46 hectàrees de palla d’arròs en la rodalia del nucli urbà de Pinedo i de carreteres com la CV-500. El regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, ha destacat que esta intervenció ha evitat, precisament en estes dos àrees sensibles, les típiques molèsties típiques de la crema de la palla d’arròs. El cost estimat de la intervenció de recollida ha sigut de 3.600 euros.

“Han sigut en total vora 550 fanecades les arreplegades pel Consell Agrari a través de l’ús de tractor i rotoempacadores, evitant així la putrefacció de la palla i totes les molèsties que en genera la seua crema”, ha explicat. Alhora ha reconegut el bon treball i la coordinació entre el Consell Agrari i l’Ajuntament per poder dur endavant esta intervenció.

En total s’han arreplegat aproximadament 550 bales de palla de 275 quilos cadascuna: 270 d’elles se n’han empacat amb el tractor del Consell Agrari, mentre que les altres 280 se n’han cedit a llauradors de la zona de la marjal pròxima a Pinedo. Segons ha explicat el regidor, esta xifra quintuplica la de l’any passat, quan se’n varen arreplegar un centenar de bales, atés que les precipitacions fortes que hi hagué en la zona de l’Albufera durant tot el mes d’octubre de 2018 varen impossibilitar l’entrada de maquinària perquè arreplegara la palla.

Esta actuació arriba després de tot un seguit d’accions realitzades pel Consell Agrari durant el calendari vinculat a la campanya 2019. Així, a finals de setembre el seu personal tècnic ja va participar amb el Servei d’Escoleta Rural en una reunió convocada per la Secretaria Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Una setmana després, es va traslladar a representants arrossers les disposicions de l’orde de cremes d’enguany segons havia comunicat la Generalitat: el dia 7 es va informar als tancats que sí poden fer la crema enguany (Alcatí, Racó de l’Olla, Pomero, Sardina i Canal de Túria) i l’endemà es va fer el mateix amb els que no poden cremar enguany (Establiment, Recatí, Illa, Mata de Rates, Baldoví i Piules). A més, va tramitar davant la Generalitat la sol·licitud per autoritzar les cremes en tot el terme referit a la zona que tenia permeses les cremes enguany i va mantenir comunicació diària amb els representants arrossers per coordinar les cremes i minimitzar així l’efecte sobre zones sensibles com ara nuclis urbans o infraestructures de transport, dos màximes que s’han prioritzat en l’arreplegada de bales de palla, evitar molèsties com les del fum que genera la crema i evitar també afeccions al trànsit de vehicles.