Pasar al contenido principal

Castelló fa una campanya per fomentar una alimentació saludable i de proximitat que previnga malalties i garantisca el benestar ciutadà

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló promou durant el mes d'abril la campanya Alimentació és Salut per a conscienciar en hàbits més sostenibles i saludables que previnguen malalties i garantisquen el benestar ciutadà.

“La pandèmia de la covid-19 ens ha demostrat la importància d'avançar cap a hàbits i formes de vida més sostenibles. Una alimentació saludable és un dret segons l'Organització Mundial per la Salut, que la defineix com un estat de complet benestar físic, mental i social. Així mateix, consumir aliments de temporada és més sa i econòmic. Per això, des de la Regidoria promovem la iniciativa Alimentació és Salut, que va ser posada en marxa per la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia durant la pandèmia”, explica el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

“Un estudi de la campanya de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia ens indica que el 85% dels xiquets no menja diàriament fruita ni verdures mentre que les persones amb obesitat han passat a Espanya de representar el 7, 4% en 1987 a un 22, 9% en 2010”, assenyala Navarro, que ressalta que un alimentació sana “també prevé les malalties ja que disminueix la ingesta de compostos com el cadmi i els nitrats, responsables de malalties endocrines, cancerígenes i renals. Segons aquest treball, un de cada quatre casos de càncer esta relacionat amb una mala alimentació.

Així, Alimentació és Salut aconsella un major consum de fruites i verdures de temporada de proximitat, prioritzar la ramaderia extensiva ecològica, apostar per revaloritzar els aliments i varietats, fomentar la compra a granel i evitar el balafiament alimentari. “Aquests hàbits no tenen un major cost, el contrari, i milloren la qualitat de vida de la població”, incideix el regidor de Transició Ecològica.

Recorda que l'aposta per una alimentació saludable i una activitat agroalimentària ecològica i sostenible forma part dels plans de recuperació de la Unió Europea. “Des de 1945 la utilització de plaguicides a nivell mundial ha crescut un 3.300% i les plagues no han disminuït”, afegeix Navarro.