Pasar al contenido principal

Ajuntament de Castelló, Sindicat de Regs i Cooperativa San Isidro proposen un sistema de seguiment de plagues amb finançament de la Generalitat Valenciana

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, la Cooperativa San Isidro i el Sindicat de Regs han presentat a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica un projecte per finançar una millora del sistema control de plagues en la zona cultius en la zona de reg d'esta comunitat de regants (840 hectàrees) mitjançant mètodes biològics. La comunitat de regants aportaria la producció de fauna auxiliar per combatre les plagues en un nou insectari, la Cooperativa San Isidro faria el seguiment de la presència de plagues i l'efectivitat de la lluita biològica i els nous Serveis Agraris Municipals informarien als productors sobre la situació de les finques. 

La convocatòria de la Generalitat Valenciana va dirigida a propostes d'innovació que compartisquen productores i productors amb investigacions vinculades a cultius adaptats al canvi climàtic i a formes de producció agroecològiques.

"Les circumstàncies climàtiques estan canviant en l'àrea agrícola de Castelló i com a conseqüència alguna fauna latent es pot convertir en una plaga i, en altres ocasions, per la globalització, poden aparèixer amenaces en els nostres cultius per l'absència de depredadors naturals com el Delottococcus Aberiae (Cotonet) o el Eutetranuchus Banks (àcar de Texas). A més, el futur de l'agricultura ha de basar-se necessàriament amb l'aliança amb el medi ambient i cal millorar els sistemes de control biològic d'eixes plagues colze a colze amb el sector", explica Fernando Navarro.

El projecte presentat a la convocatòria del Consell planteja el seguiment de les plagues amb la instal·lació de 42 paranys adhesius de feromones per part de la Cooperativa San Isidro, difusió de les dades en el conjunt del sector per part de l'Ajuntament i el seu control mitjançant la producció de fauna auxiliar amb un insectari previst per Sindicat de Regs de Castelló. En el seu primer primer any l'objectiu serà el de monitorar la presència del Delottococcus Aberiae i el seu combat amb la producció de Cryptolemus Montrouzieri.

La Cooperativa Agrícola San Isidro de Castelló i el Sindicat de Regs ja treballen des de fa cinc anys en el control de plagues amb fauna auxiliar i amb la implementació d'un pla nutricional ecològic d'abonament orgànic en la zona de reg de la comunitat, adequat a diferents cultius i varietats de cítrics. No obstant això, la presència d'altres fitòfags convertits en plagues encara es desconeix en la zona d'afecció, per la qual cosa es planteja la necessitat de desenvolupar mostrejos amb l'objectiu d'avaluar les seues poblacions i procedir al seu control biològic mitjançant fauna auxiliar que es produirà en l'insectari del Sindicat de Regs de Castelló. Així mateix, l’Ajuntament de Castelló treballa en un Pla de Reactivació Agrària amb la finalitat de frenar la dinàmica d'abandó de finques rústiques i millore el seu rendiment econòmic amb producció ecològica.