Pasar al contenido principal

Els arrossers valencians ixen als carrers amb més de 300 tractors per a protestar per la retallada d'ajudes

Més de 300 tractors dels arrossers valencians, convocats per les organitzacions agràries LA UNIÓ de Llauradors i la Asociación Valenciana de Agricultores (AVA-ASAJA), han protestat hui pels carrers de València per a reclamar a les diferents administracions un paquet de mesures de suport i estabilitat necessàries per a garantir la seua viabilitat ja que les ajudes directes a les explotacions arrosseres de la Comunitat Valenciana podrien descendir a uns nivells que, en la majoria de casos, no permetrien la supervivència del cultiu. Un estudi elaborat per totes dues organitzacions quantifica que la proposta del Govern espanyol de la futura PAC 2023-2027 suposaria unes pèrdues superiors als 35 milions als arrossers valencians.

El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, va afirmar que “l'actual convergència i la nova PAC que pretén imposar-nos el Ministeri d'Agricultura pot fer desaparéixer part del cultiu de l'arròs en la Comunitat Valenciana, però no donarem el nostre braç a torçar i arribarem fins a on faça falta perquè es reconsidere aquesta postura. Amb menys ajudes i cada vegada més papers, més burocràcia, tot és més complicat. No s'adonen que si volen uns Parcs Naturals com l'Albufera o la Marjal Pego-Oliva en bon estat si no hi ha arròs, si no hi ha arrossers, no hi ha futur per a aquests”.

Els arrossers podrien perdre fins a 35 milions d'euros de l'any 2023 a 2027

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, va assegurar que “hui estem enfront de la casa del Govern central perquè perilla el futur del sector arrosser valencià. Els plans de Madrid amenacen amb retallar fins a un 50% les ajudes de la PAC a l'arròs, la qual cosa faria inviable i insostenible el cultiu. Exigim que no es lleve ni un euro d'ajudes que ara com ara són imprescindibles, exigim que no se signe ni un acord que fomenta competència deslleial i exigim posar fi a tantes limitacions ambientals. Som la garantia de parcs naturals com l'Albufera i la Marjal Pego-Oliva: sense arròs serien un canyar ple de mosquits. També hem fet una xiulada davant la conselleria com a avís que ha de defensar-nos perquè si no ho fa la pròxima mobilització serà a les seues portes i de forma menys pacífica”.

La tractorada-concentració ha partit en caravana a les 7.20 hores des de Cullera, Benifaió, Sueca, Sollana, El Romaní, Silla, Massanassa i diverses pedanies o entitats locals menors de València i l'entrada a la capital per l'Avinguda del Cid. Després de passar, i efectuar una xiulada per davant de la Ciutat Administrativa Nou d’Octubre –seu de la Conselleria d'Agricultura– sobre les 10 hores, han finalitzat el recorregut amb una concentració enfront de la Delegació del Govern a partir de les 11.30 hores. Sota el lema ‘En defensa del sector arrosser valencià’, l'acte de protesta ha conclòs amb els parlaments del secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris i del president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado.

Les dues principals organitzacions agràries valencianes uneixen de nou les seues forces per a denunciar que les administracions no estan atorgant al sector arrosser el paper fonamental que exerceix des del punt de vista econòmic, social i mediambiental, especialment en la preservació de parcs naturals protegits com L'Albufera i la Marjal Pego-Oliva.

El sector arrosser valencià considera inacceptable la proposta del Ministeri d'Agricultura per a l'aplicació a Espanya de la Política Agrícola Comuna (PAC) corresponent al període 2023/2027 perquè la convergència de les ajudes de la PAC per al període transitori 2021 i 2022 s'acarnissa amb el sector arrosser valencià. Per això demanden al Ministeri d'Agricultura que retire la convergència i pose en marxa mesures compensatòries per al cultiu de l'arròs en aplicar la convergència de les ajudes directes a partir de 2023.

Aquesta reforma de la PAC no té en compte la contribució ambiental del cultiu als parcs naturals de l'Albufera i de la Marjal Pego-Oliva, on exerceix un paper essencial per a la seua preservació. Els Eco-esquemes que es proposen han d'adequar-se a la realitat del cultiu de l'arròs en la Comunitat Valenciana, ja que actualment suposen restriccions irrealitzables i sobrecostos econòmics difícilment assumibles en el sector arrosser valencià ja que van més enllà de la condicionalitat reforçada.

En relació a les seues peticions a la Generalitat, les dues organitzacions demanen que es garantisca la pròrroga de les ajudes agroambientals del cultiu de l'arròs per a l'any vinent, incloses dins del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

També sol·liciten a la Generalitat i Ajuntament de València que realitzen i assumisquen els costos del dragatge de l'Albufera i les séquies, així com garantisquen un bon manteniment dels brins i una gestió dels nivells de les aigües que resulte compatible amb el cultiu de l'arròs.

Així mateix, AVA-ASAJA i LA UNIÓ no s'obliden dels acords comercials de la UE amb tercers països i en aquest sentit reclamen al Ministeri d'Agricultura que defense davant la Unió Europea la clàusula de salvaguarda a les importacions d'arròs de Cambodja i Myanmar i exigisca els estàndards de producció i social europeu als arrossos importats de països tercers.