Pasar al contenido principal

El GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI activen les beques per a millorar les oportunitats en l'entorn rural

El Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta i la Universitat Jaume I ja han activat la convocatòria de les beques perquè les alumnes i els alumnes que finalitzen els seus estudis universitaris orienten els seus Treballs de Final de Grau en la generació d'oportunitats en els municipis integrats en aquest Grup d'Acció Local.

Aquesta iniciativa és fruit de l'acord de col·laboració aconseguit entre totes dues institucions al final del passat curs, amb l'objectiu de premiar els 13 TFG que millor resolguen els reptes econòmics que es plantegen en l'entorn rural i ajuden a generar ocupació i fixar la població.

Així, ja s'ha publicat la convocatòria per la qual el Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals, el Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I de Castelló, el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i la Mancomunitat de l'Alt Palància convoquen la 1a edició de beques En Clau–Rural per a la realització de Treballs Final de Grau per al curs acadèmic 2021-2022. Són 16 beques dins del programa d'extensió universitària, de les quals 13 són per a treballs que s'orienten a algun dels municipis que integren el GAL Maestrat Plana Alta.

L'objectiu és fomentar la realització de Treballs Final de Grau orientats als territoris de l'interior rural per a contribuir a fixar la mirada de l'estudiantat en la ruralitat a l'hora de plantejar la resolució de problemàtiques, l'anàlisi de situacions o la proposició de projectes.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha destacat que “volem que el talent de les persones joves ens ajude a trobar solucions innovadores i productives contra la despoblació. Així impliquem els acabats de llicenciar perquè aporten solucions innovadores i productives i impulsar projectes que permeten millorar la qualitat de vida, generar oportunitats empresarials, generar ocupació i, en definitiva, consolidar la població als pobles del nostre entorn rural”.

Ajudes per a estudiants de l'UJI en el curs 2021-2022

Podran optar a aquestes beques l'alumnat de la Universitat Jaume I de Castelló que es trobe matriculat en un Treball Final de Grau, de qualsevol de les titulacions que ofereix l'UJI durant el curs 2021-2022, mitjançant matrícula ordinària. Hi ha una consignació de 300 euros per a cada treball seleccionat i el termini de sol·licitud és fins al 24 de gener de l'any que ve.

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ja està impulsant i finançant moltes iniciatives empresarials promogudes per joves autònoms o que tenen xicotetes empreses. Giner ha destacat el fet que “sense aquest treball de suport al nostre teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta, moltes famílies haurien d'anar-se per a buscar una oportunitat laboral i augmentaria el risc de despoblació que ja pateixen molts dels nostres pobles. Per això estem més decidits que mai a fer costat als emprenedors dels nostres pobles i així ho estem treballant tots els ajuntaments i institucions que integrem aquest Grup d'Acció Local”.

El GAL Maestrat Plana Alta ha dut a terme un intens treball d'assessorament tècnic i informació a totes les empreses i emprenedors interessats per a no deixar perdre ni una oportunitat per al territori.

Cal recordar que les ajudes LEADER, amb les quals s'impulsen aquests projectes, estan cofinançades per les següents entitats: fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

Cal assenyalar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, La Serratella, la Serra d'en Galceran, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, la Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l'Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.