Pasar al contenido principal

El Consell exigeix que la proposta de tractament en fred per a les taronges es torne a incloure en l'ordre del dia de la Comissió Europea

El Consell exigirà que la Comissió Europea torne a incloure en l'ordre del dia de la seua pròxima reunió per a la seua aprovació la proposta d'aplicar el tractament en fred en trànsit a les importacions de taronja procedents de països que pateixen la plaga de la 'falsa polilla'.

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha qualificat de "molt greu" que l'Executiu comunitari "puga posar en perill la citricultura valenciana i altres cultius i espècies vegetals europees per no sol·licitar el tractament en fred a les importacions de taronja procedents, fonamentalment, de Sud-àfrica i Zimbaue".

L'ajornament del punt en el qual estava previst aprovar el tractament en fred en trànsit per a evitar l'entrada de la 'falsa polilla' es produeix malgrat l'informe de l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA), que alertava del risc d'importar taronges d'Àfrica del Sud sense aplicar el tractament en fred en trànsit.

L'aplicació del tractament en fred a les taronges importades comptava amb el compromís de la comissària de Sanitat i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, que va garantir que aquesta mesura s'aplicaria abans de l'inici de la campanya comercial de l'hemisferi sud.

Mollà ha indicat que la Generalitat analitzarà amb els responsables del sector i el Ministeri d'Agricultura les mesures a emprendre per a aconseguir que s'aplique el tractament en fred i evitar que la plaga de la 'falsa polilla' puga estendre's a Europa.