Pasar al contenido principal

El Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Llevant premia al Transvasament Tajo-Segura, a Fernando Verdú i a Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil

El Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Llevant tornarà a ser amfitrió en una cita obligada del sector agroalimentari dimecres que ve 18 de setembre. Aquest dia, el COIAL, a través de la seua Fundació, lliurarà els seus premis, que aquest any compleixen la setena edició. 

Al llarg de tots aquests anys, els premis han aconseguit convertir-se en un referent per al sector agroalimentari, els representants del qual més destacats acudiran en bloc a una cita anual ineludible. Enginyers agrònoms, empresaris, patronal, organitzacions sectorials, funcionaris, responsables polítics, periodistes i altres agents del sector es donaran cita per a celebrar el lliurament d'aquests guardons, i sobretot, per a testar l'estat d'un sector clau per a la societat i l'economia valenciana.

Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo Segura (SCRATS), premi Iniciativa i Desenvolupament 

El COIAL reconeix amb el premi Iniciativa i Desenvolupament a l'Aqüeducte Tajo-Segura i rebrà el premi el Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo Segura (SCRATS), per ser l'entitat de referència d'aquesta vital infraestructura.

Per a decidir aquesta distinció, que atorguen institucionalment el Col·legi i la seua Fundació, s'ha valorat la capacitat de la infraestructura per a garantir tant la suficiència d'aliments per a la societat com la seua sanitat i qualitat intrínseca. També reconeix la seua contribució en la millora del medi ambient, tant des del punt de vista global com del local, a més de la coneguda capacitat de creació de valor, recursos econòmics i ocupació.

El Transvasament Tajo Segura permet cultivar 147.000 hectàrees de productes hortofructícoles en el seu conjunt. En la Comunitat Valenciana, d'aquesta infraestructura depenen 58.000 hectàrees, que produeixen més d'un milió de tones d'aliments, una xifra que assegura el proveïment de més de sis milions i mig de persones a l'any. Tot això d'una forma extremadament eficient i mantenint ecosistemes agraris i naturals d'indubtable qualitat ambiental, paisatgística i arrelament cultural.

Fernando Verdú, director general de Hermisan, premi Excel·lència Professional 

Fernando Verdú (Xixona, 1950), és un enginyer agrònom que amb el seu treball en el camp de la tecnologia de reg localitzat ha permès estalviar milions de litres d'aigua. Se'l reconeix la contribució a la disrupció tecnològica que va implicar tractar el reg no com una aportació d'aigua, sinó com a part del sistema compost pel sòl, els nutrients i la resposta fisiològica del cultiu.

Actualment dirigeix Hermisan, una empresa capdavantera en el desenvolupament de projectes de reg eficient que treballa per a signatures agrícoles europees, llatinoamericanes, africanes, del Llunyà Orient i d'Oceania. El premiat, la brillant trajectòria del qual universitària ja anunciava les seues qualitats, va començar en l'important centre de recerca Aula Dei, de Saragossa, del qual va eixir, amb escassos 26 anys, per a assumir llocs tècnics i directius d'importants empreses de producció agrària que li van permetre començar a experimentar i desenvolupar les seues primeres solucions de reg localitzat, llavors conegut com a ‘reg per degoteig’.

Als 30 anys va crear la seua primera empresa, Agroser, un planter de planta hortícola. La seua diligència, iniciativa tècnica i capacitat innovadora van posar a la seua empresa en el focus d'atenció de tot el sector en el sud-est espanyol, la qual cosa aviat es va traduir en la proposta d'absorció per part de l'important grup empresarial Hermisan, que el va col·locar com a director general.

En l'actualitat dirigeix un equip de 60 persones, deu d'elles enginyers. 

Rural Sant Vicent Ferrer, de Benaguasil, Premi Innovació

La Cooperativa Rural Sant Vicent Ferrer rep el Premi Innovació pel seu projecte d'innovació en la gestió i modernització de la producció desenvolupat conjuntament amb la UPV i la Fundació Cajamar Comunitat Valenciana i que es va posar en marxa en 2016.

L'objectiu del projecte és impulsar un nou model de gestió en comú de les parcel·les dels socis de la cooperativa, amb la finalitat és fer front a l'elevada taxa d'abandó de terres, posant fre també als problemes derivats de la falta de relleu generacional. Aquest model de gestió ha facilitat l'optimització dels costos de producció aportant seguretat en les inversions i un escenari òptim per a ajustar la producció a les demandes del mercat, la qual cosa es tradueix en una major rendibilitat de l'explotació.

Només en el seu primer any d'aplicació, la iniciativa va permetre la incorporació de més de 74 hectàrees a la superfície productiva controlada per la cooperativa, tant per cessió com reconversió directa per part dels seus propietaris.

Rural Sant Vicent Ferrer compta amb més de 500 socis i una xifra d'empleats que supera les 350 persones en els punts àlgids de campanya. La seua facturació supera els 17 milions d'euros. Al voltant del 70% d'aquesta quantitat correspon a la producció comercialitzada a l'estranger, sent amb això una de les 10 majors cooperatives de la Comunitat Valenciana en xifra de negoci exportat.