Pasar al contenido principal

Com es presenta l'inici de l'estiu climatològic?

* Jordi Payà.

Quan estem a 1 de juny hem de donar la benvinguda a l’estiu climatològic (l’astronomic començarà el pròxim dia 21), i fer-nos l’ànim que ara el que toca és fer front a la calor i que només de tant en tant tindrem alguna situació favorable a donar pluges en forma de tempesta, i caldrà creuar els dits perquè no vinguen acompanyades de pedra.

Però com serà l’inici de l’estiu? En principi no pinta malament per estes latituds si ens fixem en els mapes que ha elaborat el Centre Europeu de Predicció (ECMFW). Es tracta d'uns dels organismes més fiables a l’hora de fer previsions encara que a nivell mensual o estacional qualsevol previsió es pura quimera.

Respecte a les temperatures crida l’atenció que bona part d’Europa occidental haurà de suportar temperatures per damunt de les mitjanes, però a la Comunitat Valenciana la anomalia termomètrica no és ni positiva ni negativa…i per tant cal esperar un estiu normal. O siga: calorós.

 

 

El mapa de les anomalies pluviomètriques amb eixos colors blaus que han pintat sobre la Comunitat Valenciana ens dona l’esperança que el mes de juny puga ser plujós a la façana del mediterrani i tenim pluges per davall dels nivells normals a la resta de la Península.

 

Més informació a https://oratgenet.com/