Pasar al contenido principal

Agricultura publica l'autorització de les cremes agrícoles individuals per motius fitosanitaris i per a evitar el risc d'incendis

La conselleria d'Agricultura ha publicat hui al DOGV l'autorització de les cremes agrícoles individuals per a evitar el risc de plagues i d'incendis forestals, d'acord amb el que s'estableix en la Llei estatal de residus i sòls contaminats per a una Economia Circular que reserva aquest permís per raons fitosanitàries o a fi de previndre el foc.

La resolució del departament autonòmic, que presideix Mireia Mollà, ordena la concessió excepcional d'aquesta autorització, que correspondrà a les direccions territorials de la Conselleria, sobre la base dels informes tècnics que reconeixen l'efectivitat de la crema agrícola controlada "in situ" com a mesura de protecció i contenció enfront d'algunes plagues o malalties presents en el camp de la Comunitat Valenciana.

L'autorització individual conviu amb el desenvolupament de mesures alternatives a l'ús del foc com les ajudes de 300.000 euros destinades als municipis per a la promoció de sistemes alternatius a la crema agrícola o el agrocompostatge de proximitat de restes agrícoles i silvícoles, a través d'un conveni amb la Universitat Miguel Hernández que avança en la formació i informació d'aquesta tècnica pionera.

La consellera Mireia Mollà ha assegurat que tant la resolució com la nota aclaridora sobre la disposició quarta de la llei, que permet mantindre l'ús foc en municipis amb plans i ordenances locals de cremes, "responen a les possibles qüestions des de la perspectiva de transició ecològica acompanyada que afavorisca l'adaptació a la nova legislació del Govern".

L'annex de la resolució assenyala els cultius als quals se'ls pot aplicar el permís excepcional, amb el límit màxim d'un any. Els residus agrícoles de fruiters d'os i llavor, caqui, cítrics, hortalisses, olivar, ametler, cereals, xufa i vinya són els susceptibles de veure's afectats per diversos organismes nocius. En la sol·licitud d'autorització, la persona titular, propietària o gerent de l'explotació haurà d'omplir una declaració responsable que especifique el cultiu i l'organisme nociu, o que afirme que l'entorn silvícola es troba en una zona de difícil accés que impedeix la seua retirada i posterior gestió.

Amb tot, la resolució recorda que l'ús del foc en parcel·les situades a menys de 500 metres de terrenys forestals haurà d'adequar-se als condicionants de seguretat establits i a la norma que, amb caràcter general, prohibeix la crema entre l'1 de juny i el 15 d'octubre.