Pasar al contenido principal

PSPV i PP de les Coves de Vinromà fan costat a Nostra Terra en la lluita contra la macroplanta solar Magda

La junta directiva de l'Associació Nostra Terra ha mantingut aquesta setmana reunions amb representants locals de les Coves de Vinromà del Partit Popular i el PSPV-PSOE. Els representants de tots dos partits, que concorren a les pròximes eleccions municipals en els Coves, han expressat el seu absolut rebuig a la macroplanta fotovoltaica Magda. Coincideixen totalment amb la nostra associació i han manifestat la seua postura enfront d'aquest projecte: creuen que aquesta instal·lació no aporta benefici als veïns, però a més, en el cas d'executar-se produiria greus afeccions ambientals al nostre poble i a la comarca. Però sobretot el que més els preocupa, són els danys irreversibles que es produirien en l'agricultura, la ramaderia i les persones residents en la zona.

En aquest sentit, PP i PSOE s'han compromés a treballar des de l'Ajuntament per a paralitzar aquest projecte, utilitzant tots els recursos tècnics, humans i econòmics necessaris. Així mateix han mostrat total conformitat i suport amb les propostes de Nostra Terra, fins i tot millorant-les. La resposta és unànime i contundent: “No volem aquesta instal·lació, ni com està programada inicialment, ni com puga quedar després d'una suposada reducció del projecte que, segons ha manifestat en premsa la promotora, pretenen realitzar”.

A més tots dos partits proposen treballar conjuntament, estiga qui estiga en el govern municipal, i coincideixen que primer és el poble i els seus veïns i després el partit.

Aquest compromís representa per a Nostra Terra una gran satisfacció, ja que fins a aquest moment, amb l'actual equip de govern municipal (+ per Les Coves), no hi ha hagut possibilitats ni tan sols de dialogar.

Fins a la data de hui, el grup municipal + per Les Coves, no sols no ha realitzat cap acció per a paralitzar el projecte, sinó que ha menystingut i ignorat a totes les veus crítiques amb aquest. La majoria absoluta de l'alcaldessa Mónica Nos ha tombat mocions i propostes presentades pels grups de l'oposició (PP i PSOE), no ha donat ni una sola resposta a les peticions que li hem dirigit des de Nostra Terra i fins i tot s'ha negat a rebre'ns. En resum, obscurantisme i negació davant un projecte que canviaria per complet el present i futur del nostre poble, mentre l'empresa promotora es vana que “a l'Ajuntament de les Coves de Vinromà sempre ens han tractat molt bé”.

Per a nosaltres és molt important la postura dels representants locals del PP i el PSPV-PSOE enfront de Magda, però el que agraïm i valorem molt positivament és la seua actitud oberta i dialogant. Ens han escoltat i coneixen les afeccions que té el projecte per als Coves, però a més han comprés l'angoixa que suposa per a un agricultor, un granger o un masover que de sobte la seua manera de guanyar-se la vida o el seu projecte de vida perille perquè hi ha una empresa que simplement vol guanyar diners a costa d'això.

La tramitació de l'expedient sobre el Magda desafortunadament avança, però no ha conclòs. Per a què s'execute falten encara autoritzacions i permisos que Nostra Terra recorrerà en totes les instàncies possibles. Les administracions provincials i autonòmiques coincideixen que Magda és un projecte la implantació del qual suposaria greus conseqüències per a la província de Castelló. Hi ha unanimitat en els grups polítics de la Diputació provincial en la lluita contra aquest projecte, i aquesta postura es repeteix a nivell autonòmic, on diferents departaments de la Generalitat amb competències en la matèria han emés informes desfavorables. Més recentment, el Ple de les Corts va aprovar una esmena que permetrà actuar judicialment contra aquells projectes que aprove el Ministeri i que no tinguen el vistiplau del Consell.