Pasar al contenido principal

Presentada la guia gastronòmica de l'Horta del Carraixet per a fomentar el menjar sostenible de quilòmetre 0

El rebost de totes i de tots. Aquest és el lema que es pretén consolidar amb la guia gastronòmica de l'Horta del Carraixet. Aquesta publicació es tracta d'una iniciativa sense precedents en l'àmbit local que ha sigut promoguda des de Turisme Carraixet per a visibilitzar la qualitat dels productes ací cultivats, així com de la restauració que basa la seua cuina en el quilòmetre 0, i la sostenibilitat del model productiu i de vida associat a aquest espai.

La guia gastronòmica de l'Horta del Carraixet ha sigut escrita per la periodista especialitzada Almudena Ortuño, qui ha recorregut aquesta Mancomunitat per a mostrar els seus productes segons temporades de la mà de restaurants referents, els múltiples plans que ofereix aquest espai natural a qui el visita i una relació de comerços locals que també guarden una estreta relació amb la terra, de manera que fomenten el desenvolupament econòmic i sostenible de la zona.

Encara que pròximament estarà disponible de manera física, la guia gastronòmica ja es pot consultar en format digital tant en valencià com en castellà.

Presentació ahir

Aquesta proposta de Turisme Carraixet va ser presentada ahir al Museu de l'Horta (Almàssera), on es va celebrar un col·loqui moderat per la mateixa autora de la guia i en el qual van participar professionals referents en diferents sectors de la gastronomia tant de la Mancomunitat com de València ciutat. En clau local, aquest va ser el cas de Cristóbal Martí (de Horchatería Subies), José Vicente López (de Fruiteria l'Horta), Pepe Ferrer (xef de Ca Pepico), i Javier Mollá (xef de Jadelu).

D'altra banda, en representació de la ciutat van estar Julia Furió (tècnica en disseny i comunicació en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana), Nacho Romero (xef de Kaymus), Edu Espill (xef de Honoo) i Ana Climent (precursora de FAM Vlc). Així mateix, l'acte va comptar amb l'assistència d'Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització del Ajuntament de València, qui va afirmar que “l'horta valenciana no és un espai complementari a la ciutat, sinó més aviat un espai fonamental per a la seua subsistència”.

Una horta plena d'activitats

La guia gastronòmica completa la campanya que des de Turisme Carraixet han posat en marxa per a celebrar que l'Horta és una de les poques hortes mil·lenàries que queden en tota Europa. Per a això, s'han organitzat diferents activitats, com un intercanvi entre 52 comerços locals dels set municipis que formen part de la mancomunitat: per una compra mínima de huit euros, la ciutadania pot adquirir un producte en una localitat i obtindre un altre gratis al poble veí.

D'altra banda, els restaurants del club Tastem l'Horta també s'han unit a la celebració de les “mil primaveres” de l'Horta valenciana i, per a això, cadascun ha elaborat un menú especial km 0 – amb productes de l'horta – per un preu de 25 euros per comensal. A més, s'han previst una sèrie de rutes teatralitzades per l'horta per als dies 10 i 11 de juliol a les 19 hores. La inscripció és gratuïta enviant un mail a 1000primaveres@calderonaviva.com.

Més informació en www.turismecarraixet.com