Pasar al contenido principal

L’Ivace donarà suport enguany 70 projectes d'autoconsum en comunitats d'energia amb 3,26 milions d'euros

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball destinarà un total de 3,26 milions d'euros per a recolzar 70 projectes d'autoconsum elèctric mitjançant energia solar fotovoltaica en comunitats d'energies renovables.

El conseller Rafael Climent ha destacat el paper de les comunitats energètiques “per a fomentar la producció d'energia renovable, difondre la democràcia energètica i reduir les taxes de pobresa energètica” i ha posat l'accent que des del Ivace “s'ha vingut liderant” les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva de les comunitats d'energia en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d'una línia específica”.

Així doncs, el conseller ha explicat que amb la d'enguany, són ja tres edicions de la línia d'ajudes d’Ivace Energia per a impulsar les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica en comunitats d'energies renovables i “el nombre de projectes recolzats ha anat augmentant molt significativament en passar de 7 projectes el primer any, a 48 en 2021 i 70 iniciatives enguany.

A més, ha afegit, l’Ivace està treballant en “projectes de col·laboració més ambiciosos” entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, “amb l'objectiu de maximitzar el potencial que ofereixen les comunitats d'energia”.

Per a Climent “les comunitats locals d'energia constitueixen una peça essencial per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics i ha advocat per una “autèntica transformació del sistema energètic que ens porte no sols a un model sostenible sinó també a “un nou model més just, inclusiu i participatiu” en el qual la producció d'energia està en mans de la ciutadania, com a part activa que participa i es beneficia, a través de les comunitats energètiques, de la generació, la distribució, la gestió i el consum d'energia a nivell local.

Tot aquest treball i compromís, ha explicat, “té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les comunitats energètiques, que es postula com el full de ruta de les comunitats energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu que en 2030 tots els municipis de la Comunitat puguen comptar amb una comunitat local d'energia". 

Ajudes de l’Ivace a les comunitats d'energia

La línia d'ajudes de l’Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45 % el cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica a partir d'energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables.

Ivace Energia subvenciona fins a un 4 5% del cost de les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l'ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l'entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l'agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d'energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l'activitat de l'agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.