Pasar al contenido principal

Les vaques de la Marjal de Pego-Oliva portaran GPS per a conéixer la seua distribució, patrons de pasturatge i comportament

En la Comunitat Valenciana, la Marjal de Pego-Oliva va tindre en el passat una llarga tradició de servir de pastura d'estiu per a nombroses ramaderies de caps de bestiar braus. Actualment només queda un ramader que pasture en aquest aiguamoll, encara que s'està treballant en la recuperació d'aquesta activitat a major escala.

Fundació Global Nature (FGN) va adquirir fa dos anys, gràcies al finançament europeu, 27 vaques, tres vedells i un bou de raça rústica que va deixar a cura de Francisco Panella, actualment l'únic ramader establit en la Marjal a través d'un acord de custòdia del territori. Gràcies a la venda de carn, aquest ramader pot mantindre la seua activitat i generar un recurs econòmic en el territori. Ara s'han col·locat cinc collarets GPS als animals líders del ramat, el mascle i quatre femelles adultes, que permetran monitorar el seu comportament.

L'ús d'aquesta tecnologia, adquirida per FGN amb l'ajuda concedida per la Fundació Bancaixa i CaixaBank dins de la ‘III Convocatòria Mediambiental’, tindrà múltiples aplicacions a l'hora de gestionar tant el bestiar, com els recursos naturals per a una productivitat òptima i sostenible.

Cura de l'hàbitat i les espècies que l'habiten

Entre altres usos addicionals, els mapes que s'elaboren a partir dels patrons de moviment del bestiar mostraran les àrees de l'aiguamoll més freqüentades pel bestiar i, mitjançant l'avaluació d'aquestes zones, es podrà obtindre informació de les espècies de flora o d'ocells que ocupen aquests nous hàbitats generats pel ramat. A més, en aquest mateix projecte es planteja la reintroducció d'exemplars d'escrivà palustre com a reforç a les poblacions que es troben en la zona de la Marjal de Pego-Oliva. Aquestes reintroduccions estan coordinades per l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València i el Servei de vida silvestre de la Conselleria d'Agricultura.

Suport a projectes europeus

Així mateix, la modernització en la tecnologia GPS augmentarà el suport a altres estudis ambientals vigents com el que es realitza en la Marjal dins del projecte europeu LIFE Wetlands4CLimate per a avaluar el paper de la ramaderia extensiva en el balanç de carboni dels aiguamolls i conéixer així la capacitat d'aquests ecosistemes per a fer front al canvi climàtic.

A través dels acords amb els ramaders locals, Global Nature vol potenciar la ramaderia extensiva en aiguamolls com a activitat de desenvolupament rural, afavorint al seu torn la diversitat de l'hàbitat amb l'aparició de clars entre les grans masses de canyís gràcies a la ingesta de vegetació i al calcigament en sendes de pas i zones de descans.

L'ús d'aquesta tecnologia de geolocalització serà replicable en altres zones que, juntament amb l'avaluació de l'estat del terreny, permetrà als ramaders revisar les seues estratègies de gestió actuals, millorant el rendiment i productivitat.