Pasar al contenido principal

L'Ajuntament de València reprén el dragat i desbrossament de l'Albufera en 6 quilòmetres més de canals i sèquies

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha fet balanç dels treballs realitzats pel servei de neteja, dragat i conservació de l’Albufera. Des de 2106 s’han dragat més de 28,5 quilòmetres de canals de l’Albufera, s’han reforçat motes i s’ha desbrossat una superfície de prop de 56.000 metres quadrats.

El servei municipal de Devesa-Albufera ha començat l’any amb el dragat i desbrossament dels canals de l’Albufera. En concret, està previst dragar 6 quilòmetres més en les sèquies que limiten amb Catarroja, Silla, Alfafar i Massanassa. A més, s’actuarà sobre 11 quilòmetres de motes i està previst desbrossar una superficie de 20.442 metres qudrats.

Campillo ha recordat que “des del 2011 no s'havia fet cap actuació d'esta importància al parc natural i és amb el canvi de govern a València quan es reprenen i s’intensifiquen els treballs de neteja i conservació de l’Albufera perquè som conscients de la seua importància mediambiental, cultural i econòmica per als arrosers”. El resultat és que en els últims anys s'han dragat més de 28,5 quilòmetres i s'han desbrossat prop de 56.000 metres quadrats de canals, motes, vores i sèquies de titularitat municipal del parc natural. També durant tot este temps s'han anat obrint les goles del Pujol i del Perellonet i s'han reparat canals.

Al 2016, quan es van reprendre les actuacions de dragat i manteniment de canals i sèquies en el parc natural es van desbrossar 20.400 metres quadrats i es van dragar i reforçar 2 quilòmetres de motes dels tancats. Els dos anys següents, 2017 i 2108, es va continuar amb esta neteja i reparació. De fet, al 2018 els treballs es van sistematitzar amb la posada en marxa d'una contracta dotada amb 100.000 euros anuals per fer els serveis de dragat, neteja i restauració de motes a la Devesa-Albufera. 

Durant el 2019, fins al mes de març quan han de parar perquè comença l'època de nidificació d'aus, es va desbrossar una superfície total de 31.700 metres quadrats als diversos canals i sèquies que formen este parc natural, i es van dragar més d'11 quilòmetres. A més, s’han eliminat  24 tones de vegetació de les motes i 28 metres cúbics de residus flotants, principalment plàstics, que s’han transportat als abocadors autoritzats per al seu tractament.

Ara tornen a reprendre’s els treballs en la frontera de Silla, concretament en el Sequiol de l’Or, el del Comú, el sequiol del Figuero i el del Desguàs. També a la Punta de Llebeig en la fita amb Catarroja, en el tram de la sèquia del Fus limitant amb Massanassa i a la sèquia del Rabisanxo entre València i Alfafar.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana també ha valorat la coordinació entre les institucions implicades i les comunitats de llauradors que són els responsables del manteniment de les seues motes. “L’Albufera és un pulmó verd per a València i al mateix temps és una font d’activitat econòmica agrícola, pesquera i turística”, ha destacat.