L'Ajuntament de València impulsa una campanya contra el malbaratament alimentari
L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta i del Consell Alimentari, ha impulsat una campanya contra el malbaratament alimentari, amb motiu de la celebració demà, dia 29 de setembre, del Dia Internacional contra el desaprofitament d’aliments. La campanya ha arribat a desenes de mupis de la ciutat i complementàriament la plaça de la Ciutat de Bruges acollirà demà diversos tallers i activitats per conscienciar la ciutadania en l’entorn d’un dels principals mercats de la ciutat.
El regidor Alejandro Ramon ha explicat que actualment una tercera part dels aliments que es produïxen al món estan acabant al fem i en abocadors. “No podem permetre este malbaratament de recursos i d'energia en un context d'emergència climàtica i amb un 10 % de la població mundial passant fam”, ha assegurat. Per això, des del Consell Alimentari de València es va crear la comissió Aprofita València per a combatre el desaprofitament d'aliments i amb jornades de difusió que coincidiran amb el Dia Internacional Contra el Malbaratament Alimentari. També ha destacat “la celebració d’activitats i tallers dirigides a tots els públics, en una trobada per parlar de compra saludable i sostenible i fer de l'alimentació un sector més sostenible i responsable”.
Aprofita València és el grup de treball del Consell Alimentari i ve realitzant des de 2021 diferents accions per a reduir el malbaratament alimentari i per a conscienciar-ne la ciutadania. La nova campanya d'informació mitjançant la col·locació de cartells en els mupis convida a la ciutadania a la jornada d’este dijous en la plaça de la Ciutat de Bruges. “Amb esta jornada ens sumem a les iniciatives que tindran lloc en moltes ciutats europees fomentant el consum responsable i l'alimentació saludable i de proximitat així com una adequada recuperació d'aliments”, ha destacat Ramon. Hi haurà performances, tallers infantils, show cooking, diàlegs, degustació, activitats dirigides a tota mena de públic aprofitant la proximitat del Mercat Central, espai emblemàtic on obtindre una cistella de la compra saludable i sostenible.
Com és conegut, des de la Regidoria delegada d'Alimentació Sostenible, Agricultura i Horta s'estan desenvolupant polítiques de dinamització agroecològica per a acomplir a l'Estratègia Agroalimentària Municipal (EAV2025) aprovada en sessió plenària de 25 d'octubre de 2018. Entre els compromisos adquirits es va formalitzar l'impuls de diverses accions, sent una d'elles la lluita contra el malbaratament d'aliments. Cada any en el món es llancen a perdre 1.300 milions de tones de menjar, per la qual cosa este objectiu concernix a tota la ciutadania. S’han requerit, per tant, campanyes de sensibilització que, sumades a altres accions, estiguen enfocades a la prevenció del malbaratament alimentari promovent l'espigolament, la recuperació de fruites i verdures en mercats i l'alimentació saludable.
“Una falta de conscienciació social així com un senyal d'un mal funcionament dels sistemes alimentaris són les pèrdues i el malbaratament d'aliments que es produïxen en tota la cadena alimentària des de la producció fins al consum. En 2019 l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) va indicar que entre les fases de la post collita i la venda minorista es perd fins al 14 % de la quantitat d'aliments que es produïxen en tot el món”.
“En conseqüència –ha manifestat Ramón- per a la reducció del volum de pèrdues i malbaratament alimentari és necessari el suport dels poders públics així com dels operadors de la cadena de subministrament, ja que no sols es malgasten els aliments sinó que també els recursos emprats per a produir-los, els esforços humans, tècnics i econòmics invertits. Es calcula que el malbaratament alimentari suposa, així, la pèrdua de 250 km³ d'aigua que s'han utilitzat per a produir els aliments malbaratats. A més, costa 2,6 bilions d’euros, quantitat que duplica el PIB espanyol de 2021”.
“Es considera que la pèrdua i el malbaratament alimentari suposen un irreparable perjudici en termes de justícia social, de protecció ambiental i de creixement econòmic. Per això, a banda de les iniciatives locals, en el pla internacional per a fomentar-ne la conscienciació la 74 Assemblea General de Nacions Unides de 2019 va declarar el 29 de setembre com el Dia Internacional contra el Desaprofitament d'Aliments”. En eixe àmbit, l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12 de l'Agenda 2030 disposa en la seua meta 3 que per a 2030 cal “reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per habitant corresponent als nivells de la venda al detall i el consumidor i reduir la pèrdua d'aliments al llarg de les cadenes de producció i subministrament”.