Pasar al contenido principal

La xufa entra en un procés d'innovació per a millorar el cultiu i estalviar costos

Ahir es va presentar a Alboraia (Horta Nord) el llançament de la consulta preliminar de Mercat del Consell Regulador de la Denominació d'Origen de la Xufa de València. El projecte ‘XufaInnova’ pretén fomentar la contractació pública per a millorar el sector de la xufa a través de la innovació.

Així este procés inclou reptes com ara convertir a la xufa en un tubercle lliure de patògens, el control de les plagues que afecten aquest cultiu i augmentar el seu rendiment i nivell de producció, etc. Al llarg del dia es va parlar també dels problemes als quals s'enfronten amb el cultiu de la xufa i les necessitats que requereixen de solucions basades en la innovació.

La jornada fou inaugurada per Miguel Chavarría, alcalde d'Alboraia, Antonio Gimeno, president del CRDO Xufa de València, i per Juan Llobell, president de Tantum Consultors, qui van destacar la importància d'aquest cultiu en una zona geogràfica molt delimitada de l'Horta Nord i l'àrea metropolitana de la ciutat de València.

Regina García, sòcia directora de Tantum Consultors, diu que la compra pública d'innovació és un instrument d'avanç a través de la innovació, millora de la competitivitat de les empreses, l'excel·lència acadèmica d'un projecte d'aquesta naturalesa i el seu valor com a eina de rellevància territorial, en un sector tan important com és el de la xufa.

Antonio Gimeno, va presentar el contingut de XufaInnova, un projecte que segons ha assenyalat “dóna resposta a aspectes d'I+D+i essencials per al futur de la xufa”.

La consulta preliminar de mercat ja està oberta i es dirigeix a persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que poden presentar les seues propostes fins al pròxim 31 de desembre. Les propostes han d'oferir solucions innovadores destinades a respondre als desafiaments en maquinària, plagues, instal·lacions agrícoles, producció, transport, certificació i productes derivats de la xufa.

A partir del resultat de les consultes, el CRDO Xufa de València tindrà el coneixement suficient sobre les possibilitats tecnològiques existents en el mercat per a futurs procediments de compra pública d'innovació o altres procediments de licitació. Després de les propostes presentades en aquesta fase de la consulta preliminar, es publicarà un informe amb els resultats al febrer de 2020. Després, començaria ja la fase de redacció de les licitacions amb l'objectiu de començar l'execució del projecte.

L'empresa Tantum Consultors s'encarregarà de l'oficina tècnica per a dur a terme el procés de compra pública d'innovació en el qual s'eixirà al mercat per a aconseguir millores en el sector i estalvis de costos.