Pasar al contenido principal

La UPV se situa entre les 200 universitats del món més compromeses amb el medi ambient

El rànquing mediambiental universitari per excel·lència ha reconegut la Universitat Politècnica de València (UPV) com una de les 200 universitats del món més compromeses amb la sostenibilitat i el medi ambient. En l’última edició –UI GreenMetric World University Rankings 2021–, la institució dirigida per José E. Capilla ocupa, en concret, el lloc 186, la qual cosa suposa una millora de 51 posicions respecte a l'any anterior, tot i l'augment d'institucions analitzades: 956 universitats (44 més que el 2020) de 80 països.

Top 10 nacional i millor politècnica d'Espanya

A nivell nacional, la UPV es troba en el top 10 del rànquing, que la reconeix a més com la millor politècnica d'Espanya en aquest àmbit. Així mateix, dels sis criteris utilitzats per a realitzar la classificació –eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic; gestió de residus; recursos hídrics; infraestructura; foment del transport no contaminant, i educació ambiental–, la UPV destaca especialment en dos d'ells, eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic, i gestió de residus, en els quals es troba, segons GreenMetric, entre les 100 millors universitats del món.

Eficiència energètica i gestió de residus

Per a la valoració del criteri referent a l'eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic, els experts de GreenMetric analitzen, entre altres, una desena d'indicadors: des de la utilització de maquinària elèctrica de baix consum fins a la implementació del programa de construcció intel·ligent, passant pel nombre de fonts d'energia renovable existents en els diferents campus, l'ús d'electricitat per quantitat de població, la proporció de producció d'energia renovable respecte al total, l'existència de programes de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, la proporció de petjada de carboni total dividida entre la població del campus, el nombre de programes innovadors realitzats durant la pandèmia de la Covid-19, o els programes universitaris d'impacte sobre el canvi climàtic.

Quant a la gestió de residus, es valoren, entre altres aspectes, l'existència de programes de reciclatge de residus, les accions contra el malbaratament de paper i plàstic, i el tractament de residus orgànics i inorgànics, tòxics i aigües residuals.

Elaborat per la Universitat d'Indonèsia (UI) des del 2010 (95 universitats de 35 països van participar en la primera edició) a partir dels citats sis criteris i un total de 37 indicadors, GreenMetric és el rànquing de referència en l'àmbit de la sostenibilitat universitària, i el seu impacte, a nivell de conscienciació i resultats, està internacionalment reconegut.