Pasar al contenido principal

La Plataforma per la Dignitat del Llaurador demana a Conselleria d'Agricultura indemnitzacions per als llauradors més afectats pel Cotonet

La Plataforma per la Dignitat del Llaurador sol·licitarà a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica una indemnització a fons perdut per als llauradors més afectats per la plaga del cotonet. Al mateix temps es demanarà també autorització per a fer tractaments excepcionals amb metil-clorpirifos en aquelles zones més afectades i amb el control de la Conselleria d’Agricultura.

Estos són els principals acords als quals van arribar els membres de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador que es van reunir divendres i que, en breu, traslladaran personalment a la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà.

No obstant això, des de la Plataforma també es dona suport a les mesures que des de la Conselleria s’estan posant en marxa, “considerem que són les adequades, que s’està fent un bon treball però la situació actual a la comarca de la Plana Baixa és greu i necessita d’altres mesures, donat que hi ha llauradors que degut a la plaga del cotonet no han tingut producció ni en la campanya passada ni en l’anterior i les expectatives per a la pròxima són pitjors”, comenta César Estañol, portaveu de la Plataforma.

Per aquest motiu es demana una indemnització per a aquests llauradors greument afectats i l’autorització excepcional, per als mesos de març i d’abril de l’any 2022, per a fer tractaments col·lectius mitjançant l’empresa pública Tragsa per a evitar així la seua expansió.

Una mesura que les principals organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana, AVA i la Unió, han traslladat també a la Conselleria d’Agricultura juntament amb altres accions que compten amb el suport de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador.

Amb tot, des de la Plataforma es posa l’accent en que les mesures que planteja la Conselleria són per al conjunt del territori valencià i que seran efectives a mitja i llarg termini, “però la situació a la comarca de la Plana és molt diferent per què la plaga està descontrolada en aquesta zona i, per tant, requereix d’accions immediates i contundents”, matisa Estañol.

La Plataforma per la Dignitat del Llaurador ha comptat en aquesta ocasió amb el punt de vista dels enginyers de diferents cooperatives de la comarca que han exposat a les persones assistents la situació actual real, aportant a més la valoració tècnica per a lluitar contra aquesta plaga que està afectant greument a la citricultura.