Pasar al contenido principal

La pedra d'ahir deixa pèrdues d'un milió i mig d'euros a la Costera

Les tempestes d'ahir, acompanyades de pedra, deixen danys d'importància a un radi d'entre 600 i 800 hectàrees de cultius la comarca de la Costera, sobretot a la localitat de Montesa i en menor mesura a Vallada i Canals. LA UNIÓ parla de danys per valor d'un milió i mig d'euros i AVA diu que encara és molt prompte per a calcular les pèrdues econòmiques a causa de l'estat fenològic dels arbres.

Les produccions agrícoles més castigades per la pedra van ser els cítrics –que es troben en plena fase de floració i quallat–, els fruiters d'os com les pruneres i els albercocs –als quals els faltaven pocs dies per a aconseguir el grau òptim de maduració i, per tant, per a ser recol·lectats–, els caquis i les oliveres. 

Reclamen ambdues organitzacions mesures fiscals i ajudes directes als productors damnificats. Entre les primeres la reducció del mòdul de l'IRPF, la bonificació de l'IBI rústic, exempcions de les quotes de la Seguretat Social i l'establiment de préstecs amb interés subvencionat.

Ambdues organitzacions demanen també l'agilització dels peritatges de les parcel·les afectades per part de Agroseguro per a rebre les indemnitzacions els llauradors el més prompte possible i detallen que els danys produïts per aquest sinistre estan coberts, si es va contractar pòlissa l'any passat, perquè tenen extensió de garanties.  A més recorden que les persones associades a les dos organitzacions agràries poden beneficiar-se d’un 15% de descompte que atorga la Conselleria d’Agricultura.