Pasar al contenido principal

La inversió en polítiques directes contra la despoblació pujarà l'any que ve un 12%

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra ha destacat que els Pressupostos de la Generalitat per a 2023 han elevat fins als 9,3 milions d'euros el pressupost per a polítiques directes contra la despoblació a través de l'Agenda AVANT, la qual cosa suposa un increment d'un 12 % respecte a 2022 i “més d'un 80% des de la creació d'aquesta direcció general en 2020”.

Segarra ha assenyalat l'aposta del govern del Botànic per revertir la despoblació i millorar la cohesió territorial ja que ha recordat que "en 2015 es partia de zero".

Jeannette Segarra ha presentat aquest matí el pressupost de la seua direcció general en la seu del Consell a Castelló, al costat de la directora territorial de Presidència, Eva Redondo.

Segarra ha asseverat que amb el nou pressupost “es reforcen totes les línies, consolidant les ajudes als xicotets Ajuntaments amb un pressupost de 4,4 milions d'euros per al Fons de cooperació Municipal contra la despoblació”.

La directora d’AVANT ha recordat la importància d'aquest fons que s'ha incrementat en 400.000 euros i que constitueix una ajuda no finalista per a millorar la capacitat econòmica dels municipis que es troben en major risc. En 2022 s'han beneficiat 178 municipis que representen el 33% del territori de la Comunitat. Des de la seua creació, en 2018 el Consell ha invertit prop de 21 milions d'euros en aquest fons que afecta més de 83.000 valencians.

Entre les línies principals es manté l'aportació d'1.957.500 euros a l'acord amb CaixaBank per al manteniment dels 135 caixers automàtics que la Gereralitat ha instal·lat en 124 poblacions, dins del seu programa contra l'exclusió financera.

Així mateix, Segarra ha destacat l'acord amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, amb una aportació de 450.000 euros per a la consolidació de programes que han sigut pioners en l'Estat espanyol en la lluita contra la despoblació com el ‘Reviu’, per a la captació de nous residents; ‘l’Itinerant’, que garanteix serveis bàsics a aquests territoris o els cursos en competències digitals per a persones majors, ‘Ciutadania digital’.

Aposta per la recuperació de boscos i millora de la gestió forestal

La directora general d’AVANT ha assenyalat l'aposta del Consell per la gestió forestal i la prevenció d'incendis “que afecta especialment els territoris d'interior i als municipis en risc de despoblació”. Cal destacar que en els pressupostos de 2023 la Generalitat ha assignat 10 milions d'euros per al nou Fons de Cooperació Forestal.

Segarra ha assenyalat que també en els pressupostos d’AVANT es destinen 800.000 euros per a la gestió i reforestació de boscos, dues línies ja existents que s'han incrementat en 200.000 euros respecte al 2022 en el qual s'han beneficiat 38 municipis.

En aquesta mateixa línia per a l'any vinent la directora d’AVANT ha anunciat la creació d'una nova ajuda dirigida als Ajuntaments per a l'homologació de sendes que parteix d'un pressupost de 100.000 euros.

En aquest sentit la directora d’AVANT ha anunciat que aquestes línies es veuran incrementades amb l'aportació de més de 2,5 milions d'euros procedents de fons europeus Next Generation i del Fons de Cohesió Territorial del Ministeri per al Repte Demogràfic.

Xarxa Punts Nets AVANT

Segarra ha recordat que ja en 2022 el Ministeri va reconéixer la Xarxa Punts Nets AVANT com a projecte singular, una iniciativa que pretén impulsar l'activitat econòmica, mediambiental i turística de les comarques de l'interior. Aquest projecte, que ha beneficiat ja a 36 municipis, compta amb un pressupost per a 2023 de 500.000 euros “amb la intenció d'estendre aquesta xarxa de nord a sud de la Comunitat i millorar les seues infraestructures”.

Promoció turística i cultural

La directora general d’AVANT ha destacat així mateix la importància de generar accions de promoció com la Ruta 99 que ha posat en el mapa turístic als municipis de menys de 100 habitants. En els pressupostos de 2023 AVANT destinarà 150.000 euros per a activitats culturals i esportives vinculades a aqueixa Ruta i a altres iniciatives culturals dirigides a la dinamització del territori.

Així mateix es duplica la línia de foment d'activitats per a la captació de nous residents que en 2022 ha beneficiat a 48 municipis, una partida que passa de 120.000 a 250.000 euros.

Transversalitat de l'acció del Consell

Segarra ha destacat la transversalitat de les polítiques contra la despoblació i ha recordat que “els pressupostos de la direcció general d’AVANT són una part de l'acció del Consell en aquesta lluita que afecta a totes les conselleries amb polítiques que busquen la cohesió territorial millorant l'habitatge, l'educació o la sanitat i accions concretes com la fiscalitat diferenciada o l'extensió de la fibra a tot el territori”.

Finalment, la directora d’AVANT ha recordat l'aportació de les cinc universitats valencianes en l'avaluació d'aquestes polítiques a través de la Càtedra AVANT i l'Estratègia 20-30, per a la qual en 2023 s'ha passat d'un pressupost de 50.000 a 75.000 euros.