Pasar al contenido principal

La fira de l'all tendre de Xàtiva se celebra del 23 al 25 de febrer

Hui s'ha presentat FirAll 2024, la 8º edició de la Fira de l’All Tendre de Xàtiva, amb la presència de la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós, la regidora d’Agricultura Susana Gomar i el Secretari de la Unió Llauradora i Ramadera del País Valencià José Tormo «Pimentó».

"Aquesta Fira pretén donar valor a allò nostre. A la ciutat de Xàtiva, als seus productes i a les seues persones que s’alcen cada dia molt matí per treballar. FirAll és una de les activitats en les quals es veu la transversalitat que es necessita per dur endavant el projecte de ciutat. És un cap de setmana en el qual li dediquem temps al nostre producte, a l’all", ha indicat la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós. Per la seua part, la regidora d’Agricultura Susana Gomar ha declarat que "volem que aquest FirAll siga divers i enfocat a posar en valor als llauradors i les llauradores de les noves generacions que vénen, però sense deixar de ser un referent de tradició per divulgar el nostre producte estrela i treballant per donar a conèixer totes les vessants de l’all, des del cultiu fins el cuinat".

La primera activitat tindrà lloc aquest diumenge 18 de febrer, amb la tradicional calçotada popular a la plaça del Mercat a partir de les 11 hores, mentre que també hi ha prevista una Setmana Gastronòmica de l’All Tendre amb la participació de més d’una desena de locals de restauració i menús a diferents preus (entre 15 i 30 euros) i amb l’all tendre com a protagonista. Els establiments on es podran degustar aquests menús són: El Moncho, El Rey del Tapeo, Restaurant Ganesh Cocina Ecléctica, la Talaia del Castell, Els Porxes, Mesón Origen, Ca Conxa, el Cullerot, El Carmen, Portal de Ca Conxa i Carpanel.

Els centres escolars també seran protagonistes en aquesta Fira. L’Institut Lluís Simarro Lacabra, a través del seu mòdul de cuina, ha organitzat una sèrie d’activitats al voltant de l’all tendre. Així els dies 20 i 21 de febrer es realitzaran elaboracions amb all tendre mentre que el dijous 22 tindrà lloc un showcooking i demostració amb els alumnes i es clourà la setmana el divendres 23 amb el concurs «El Simarro cuina l’all», amb entrega de detalls als alumnes. També al Simarro, el proper dilluns 19 de febrer, s’impartirà un col·loqui amb la participació d’Ana Climent, per tal de tractar la situació de les varietats valencianes de cacau i exposar un exemple de negoci i i oportunitat d’altre producte autòcton. A més a més, durant la propera setmana tindran lloc visites guiades als camps d’all tendre per a tots els centres educatius de Xàtiva, les quals correran a càrrec de Pep Gimeno Botifarra.

El gruix del FirAll 2024 es concentrarà en el cap de setmana del 23 al 25 de febrer. L’Avinguda Selgas acollirà la Fira Comercial i d’artesania del FirAll, amb la participació de 25 establiments, i el divendres 23 a les 19 hores tindrà lloc al recinte del mercat municipal un tast de cerveses i maridatge amb plats elaborats amb all tendre. Aquesta activitat té un aforament limitat de 40 persones i el formulari d’inscripció es pot realitzar a través d’un codi QR ubicat a la web de Xàtiva Turisme.

El dissabte 24 començarà amb l’esmorzar de l’associació d’alls tendres (9:00h) i a les 10 tindrà lloc una visita guiada a un camp d’alls tendres, oberta a tota la ciutadania i amb eixida des del Gran Teatre, per a la qual serà necessària inscripció prèvia que es pot realitzar a través del correu promocioeconomica@ayto-xativa.es. A les 11 hores es realitzarà un taller familiar de cuina d’all tendre a càrrec del cuiner local Santiago de los Reyes (El Cullerot) i per al qual també hi ha una limitació de 40 participants que s’han d’inscriure a través d’un formulari ubicat a la web de Xàtiva Turisme. A les 13 hores es realitzarà el concert familiar «Beatles for kids». I ja de vesprada es realitzarà el concurs de lligar alls tendres (17h), entrega de premis i reconeixement als allers Paco i Vicente Benavent Vidal (17:30h) i a les 18h tindrà lloc el concert «Cants de la Terra» amb la participació de Pep Gimeno Botifarra i Hilario Alonso.

Per últim, el diumenge 25 de febrer se celebrarà la 19º edició de la Mitja Marató de Xàtiva, organitzada pel Club Ajos Xàtiva, i des de les 10:30 hores es podrà gaudir de l’esmorzar Firaller (amb aforament per a 150 persones). També hi haurà teatre, amb l’espectacle de petit format «Horta» al Gran Teatre de la ciutat en dues sessions: 11 i 12.30 hores. Per finalitzar el FirAll 2024, a les 13:30 es podrà gaudir del concert de cloenda a càrrec de la banda local Cara B.

José Tormo «Pimentó» ha destacat que la campanya de l’all tendre de Xàtiva es troba en aquests moments en un 50%, ja que les circumstàncies climàtiques estan provocant que el cultiu de la varietat camallarga no siga tan exitós com en altres campanyes degut a que les altes temperatures fan que la collita s’estiga retardant. «Aquest oratge no és normal i perjudica a l’all, que el que vol és fred. De moment sols han caigut dos o tres escarxes, però esperem que prompte arribe el fred per poder seguir produint». Per a donar-li solució, ‘Pimentó’ planteja la sembra d’altres varietats com ara l’all morat, «però aquesta varietat sol vindre més tard».

Judith Tortosa al cartell

L’atleta de Xàtiva Judith Tortosa, guanyadora de la medalla de bronze al Mundial Paralímpic celebrat a París el passat any 2023, on va assolir també el rècord d’Espanya, és la imatge del cartell anunciador del FirAll 2024.

En certa manera, la seua història és paral·lela a la dels alls tendres, ja que simbolitza la superació i el creixement personal. El cartell és obra de l’il·lustrador Alfredo Pardo.

«Judith inspira amb la seua resiliència, recordant-nos que l’esforç i la dedicació poden conduir a la consecució de grans fites», ha explicat la regidora d’Agricultura Susana Gomar, mentre que la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós ha indicat que «ha estat un encert tornar a recuperar el misteri del cartell del FirAll per veure el personatge que s’amaga darrere. I més en aquesta edició en la qual la protagonista és una dona potent, la qual està traslladant el nom de Xàtiva a les ciutats on va a competir, el que suposa tot un honor».

PROGRAMACIÓ AMB MENÚS FIRALL