La Diputació de València constituïx la comissió per a analitzar la seua gestió després de la dana i avançar en bones pràctiques i prevenció
La Diputació de València ha constituït este dimarts la Comissió no permanent d'estudi sobre la gestió de l'emergència el 29 d'octubre i per a la recuperació de les comarques afectades per la dana. L'òrgan el presidix el màxim responsable de la corporació, Vicent Mompó, i compta amb la representació de tots els grups que formen la cambra provincial. D'esta manera, Reme Mazzolari (PP), Natàlia Enguix (Ens Uneix), Carlos Fernández Bielsa (PSPV), Dolors Gimeno (Compromís) i Sergio Pastor (Vox) es reuniran una vegada al mes a la sala de comissions de la institució provincial.
El president Mompó ha assenyalat, després de la sessió constitutiva que ha tingut lloc abans del ple de febrer, que la comissió provincial de la dana “abordarà el paper que ha jugat, està jugant i ha de jugar la Diputació en la gestió de la catàstrofe i el procés de recuperació, en l'àmbit de les competències pròpies i altres que no ho són però en les quals podem ajudar igualment, com s'ha fet amb la neteja del fang en garatges i soterranis”. “És important tindre clar que esta “no és una comissió per a parlar d'altres institucions ni de qüestions polítiques, sinó per a exposar tot el que esta corporació està fent i el que pot arribar a fer d'ara en avant per a continuar ajudant als municipis afectats”, ha indicat el president.
Per part seua, la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha destacat la importància dels plans d'emergència per a fer front a futures catàstrofes que pogueren produir-se. “Des de la Diputació, tant el Consorci de Bombers com Carreteres, els tècnics d'Egevasa en matèria d'aigües i la resta d'àrees, s'ha fet tot el que s'ha pogut per a oferir resposta immediata als afectats. Si alguna cosa s'ha posat de manifest és la transcendència de tindre una bona formació i coordinació a l'hora d'aplicar els plans d'emergència, que és el que hem de tindre en compte per a donar la millor resposta davant qualsevol tipus de catàstrofe”.
Anàlisi, estudi i propostes
Mompó i Enguix coincidixen en la necessitat d'introduir en la comissió “proposades dirigides a elaborar un manual de bones pràctiques que puga ser útil davant futures adversitats, aprenent dels errors que s'hagen pogut cometre i de la gestió de l'emergència que va fer des del primer moment la Diputació, estant molt pròxima als alcaldes i alcaldesses per a donar resposta a les seues necessitats”. En este sentit, la corporació ha gastat ja els 54 milions transferits pel Govern central per a ajudar en la recuperació de les zones afectades, en el marc dels 150 milions que la Diputació de València va destinar en un primer moment a la dana amb el romanent de 2024 i el Pressupost de 2025.
El pla exposat este dimarts consta de sessions mensuals en les quals s'analitzaran i estudiaran qüestions com la gestió de la informació; els contractes d'emergència; aigua i residus; assistència a municipis i treballs de reconstrucció. L'última de les sessions servirà per a extraure les conclusions amb vista a eixe manual de bones pràctiques que permeta abordar amb les màximes garanties futures contingències.
El president Mompó ha insistit després de la creació de la comissió que l'objectiu de la mateixa és “analitzar el que es va fer bé i no tan bé des de la Diputació”. La vicepresidenta Enguix ha avançat que la primera de les sessions comptarà amb la presència de l'inspector cap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset, i que al final de cada sessió es programarà la següent amb els tècnics i experts que hagen de participar.
El portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, ha valorat que siga una comissió oberta en la qual poder presentar propostes: “és un òrgan necessari i es necessitaran moltes sessions per a saber exactament el que va ocórrer el dia 29 i els dies posteriors”. Mentrestant, la portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, lamenta que no s'incloga “la part d'investigació que reclamem per a conéixer la situació d'alerta dels dies previs”. No obstant això, “tractarem d'aprofitar esta comissió per a fer les nostres aportacions i saber què va passar realment el 29 d'octubre”, afig Gimeno.
La veu dels experts
Altre dels punts d'acord aprovats en el ple provincial de gener va ser la participació d'experts i altres membres de la corporació responsables d'àrees de gestió vinculades a la dana, així com tècnics especialistes de la corporació i altres organismes i representants de la ciutadania que puguen aportar testimoniatges i iniciatives a tindre en compte. El president de la comissió, Vicent Mompó, podrà delegar en diputades i diputats de l'equip de govern que coordinen matèries com a Carreteres, Aigua i Hisenda, entre altres, en funció dels temes que s'aborden en cadascuna de les sessions de la comissió.
Els membres de la comissió han decidit que totes les sessions queden arreplegades en format de videoacta, i que puguen convocar-se encontres amb els mitjans de comunicació quan s'arribe a acords que puguen resultar d'interés general. “Continuarem treballant per a ajudar els municipis afectats a recuperar com més prompte millor la normalitat, sense descurar les necessitats i projectes de la resta. Esta comissió aportarà encara major transparència a eixa línia de treball que portem des de l'inici de la legislatura i que hem adaptat a les noves necessitats després d'una dana que ningú esperava”, apunta Vicent Mompó.
Inversions d’urgència
La vicepresidenta Enguix ha repassat les principals actuacions en matèria del cicle integral de l'aigua, un àmbit fonamental que ha passat a ser prioritari després dels greus danys causats per la riuada en infraestructures hídriques. “Hem de destacar el treball de l'empresa pública Egevasa per a garantir el subministrament d'aigua potable en les zones afectades durant els dies i setmanes posteriors a la catàstrofe. En matèria de depuració, primer vam actuar d'urgència en 75 depuradores gràcies al conveni que teníem amb l'EPSAR, i després vam renovar un conveni que estava bloquejat des de fa una dècada i que ens permetrà reparar altres 75 estacions i construir huit noves depuradores a la província, amb una inversió global de 80 milions d'euros”, conclou la presidenta de la Junta d'Egevasa.
En Carreteres, la portaveu popular Reme Mazzolari recorda que la Diputació va posar en servici la totalitat de vies afectades per la dana “en temps rècord”, mentre continua amb el procés de reconstrucció de ponts que inclou una trentena d'infraestructures danyades entre ponts i pontons. Quant a inversió, Mazzolari ha posat en valor els 25 milions d'euros destinats d'urgència per a fer front a la catàstrofe i l'increment en el pressupost de l'àrea per a enguany, que supera els 60 milions d'euros.
En paral·lel a les partides d'urgència del pressupost del passat any i dels diners destinats a la reconstrucció en el present exercici, la Diputació va activar també un fons especial de contingència per a inversió i despesa corrent que ha injectat 150.000 euros en cadascun dels 100 municipis inclosos en el llistat d'afectats per la dana de la Generalitat Valenciana.