Pasar al contenido principal

La Diputació de València aprova per consens declarar l'emergència climàtica i instar a agilitzar les ajudes de la DANA

El primer ple de la legislatura en la Diputació de València ha aprovat per consens la declaració d'emergència climàtica, així com instar a la Generalitat i el Govern central a aplicar la màxima celeritat en l'estimació de danys i concessió de les ajudes als afectats per la DANA.

Sobre els efectes de les fortes pluges d'aquest mes de setembre a la província, els responsables polítics de la Diputació han convertit les mocions de Ciutadans i el PP en una declaració institucional conjunta, signada també pel PSOE, Compromís, Vox i La Vall ens Uneix, en la qual s'expressa les condolences a les víctimes de la DANA i la solidaritat amb els damnificats, al mateix temps que s'urgeix a agilitar la declaració de zona catastròfica a les administracions competents. La Diputació, segons va indicar el president, Toni Gaspar, “esperarà que aquestes institucions articulen les seues ajudes per a complementar-les i arribar on no arriben”.

En política mediambiental, la corporació reforçarà projectes com el Pacte d'Alcaldies, que actualment compta amb 225 municipis adherits a un pla que busca reduir les emissions de CO2 en més d'un 40% abans de 2030; continuarà apostant per les ajudes als ajuntaments per a adquirir cotxes elèctrics i també pels tallers escolars de conscienciació sobre esta emergència climàtica.

També ha rebut un suport unànime la proposta de Compromís sobre la defensa del camp valencià i, especialment, dels cítrics, en la línia d'instar als òrgans competents a no adoptar cap acord amb altres països que no contemplen la salvaguarda de la producció agrícola a la província. En este punt, el diputat popular José Joaquín Segarra ha lamentat que la seua proposta sobre els cítrics no haja tirat avant, en considerar la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, que estava contemplada en el text aprovat.