Pasar al contenido principal

La Diputació de Castelló destina 36.000 euros a la construcció de cinc insectaris a la província per a combatre el cotonet

El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, valora "molt positivament" que cinc cooperatives de la província de Castelló hagen decidit recolzar el projecte de construcció d'insectaris contra el cotonet de Sud-àfrica impulsat per la Diputació de Castelló, que en el present exercici suposarà una inversió de la institució provincial de 36.402,15 euros. Es tracta d'una "iniciativa nova" que "per primera vegada es posa en marxa a les comarques de Castelló".

Els insectaris són instal·lacions senzilles, econòmiques i molt eficaces, destinades a la multiplicació de l'insecte ‘Cryptolaemus montrouzieri’, un paràsit molt utilitzat pels citricultores valencians per a combatre el cotonet clàssic, la 'cochinilla algodonosa' d'origen sud-africà que porta temps causant estralls en els horts de la província.

Únicament requereixen una habitació amb una finestra envidrada, prestatgeries amb safates i un idoni manteniment per a conformar un hàbitat estable en el qual hi haja una temperatura que oscil·le entre els 22 i els 25 graus centígrads i la humitat relativa siga del 60%.

Pérez destaca la importància d'aquesta mena de projectes que "no sols beneficien als socis de les cooperatives que els activen, ja que una vegada que se solten els paràsits en el camp actuaran al seu lliure albir i no sols en els horts dels cooperativistes".

El diputat de Desenvolupament Rural recorda que el projecte va sorgir de la trobada telemàtica que va mantindre el mes de gener passat amb representants de diverses cooperatives de la província, a les quals es va oferir la possibilitat d'apostar per aquest sistema de protecció dels cítrics.

Una vegada formalitzada la inversió de 36.402,15 euros en la construcció d'aquests cinc insectaris, la intenció de la Diputació és la de tornar a convocar aquestes ajudes el pròxim exercici perquè les cooperatives puguen mantindre'ls actius. A més, l'objectiu del diputat és que en pròximes convocatòries es puga procedir a la creació de nous insectaris. Del que es tracta és "estar al costat dels nostres agricultors i prestar-los tota l'ajuda que siga a les nostres mans per a poder superar els problemes que el cotonet està ocasionant en els últims anys".

COOPERATIVA

SUBVENCIÓN

Cooperativa Católico Agraria (Vila-real)

5.194,96 €

Cocalni Cooperativa Citrícola (Alqueries)

8.000,00 €

Cooperativa Agrícola San José (Borriana)

8.000,00 €

Cooperativa Agrícola San Isidro (Castelló)

8.000,00 €

Nulexport Cooperativa (Nules)

7.207,19 €