Pasar al contenido principal

La crisi climàtica valenciana a debat: CCliVal, l’encontre virtual sobre canvi climàtic des de casa

Entre demà dimarts 19 i el divendres 22 de maig, el canvi climàtic arribarà als ordinadors i telèfons dels valencians. CCliVal és una conferència en línia que reunirà experts de l'àmbit universitari i tècnic, representants polítics i ciutadans per analitzar els efectes i estratègies de mitigació i adaptació davant canvi climàtic de la societat i territori valencians.

Aquest encontre virtual, organitzat per Fundació Scito, analitzarà l'impacte de canvi climàtic des dels principals punts clau en el desenvolupament de les estratègies climàtiques necessàries: els efectes mediambientals en els ecosistemes mediterranis, el paper de les institucions davant l'emergència climàtica, la gestió urbanística, l'educació ambiental i la comunicació i percepció social del canvi climàtic.

CCliVal és conferència de quilòmetre 0 que reunirà, en quatre taules temàtiques, una per dia, els principals actors que treballen en el seu dia a dia en l'emergència climàtica. Un total de setze xerrades de la mà d'experts que arribaran a les pantalles dels valencians i valencianes estos pròxims quatre dies a partir de les 17:00 hores.

Sessions interactives amb experts

La primera sessió reunirà membres de la comunitat científica per analitzar els efectes del canvi climàtic a la zona mediterrània, un punt calent de la crisi climàtica. La taula estarà composta per Manuel Pulido, director de la Càtedra de Canvi Climàtic de la Universitat Politècnica de València (UPV); Jorge Olcina, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant; Jorge Tamayo, delegat d'AEMET a la Comunitat Valenciana; i José Luis Muñoz, director de Climate KIC.

La segona sessió, amb el títol 'La gestió urbanística en la crisi climàtica', tractarà l'ordenació del territori i els nous models urbans i rurals. La cita reunirà a Joaquin Farinós, catedràtic de Geografia de la Universitat de València; Paula Tuzón, Secretaria Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Joan Olmos, professor d'Urbanisme a la UPV; i Alejandro Ramón Álvarez, regidor d'Emergència Climàtica.

La tercera taula tractarà l'educació ambiental com a eina transversal per a crear una consciència global sobre el canvi climàtic. S'asseuran en ella Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic i Educació Ambiental; Gemma Alcañiz, tècnica de medi ambient en IMEDES; Andreu Escrivà, tècnic de la Fundació València Clima i Energia, i Serafín Huertas, de el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana.

La quarta sessió, que tancarà el cicle virtual, analitzarà els efectes del canvi climàtic sobre la societat, economia i cultura valencianes. Reunirà periodistes de el món de la comunicació científica com Martí Domínguez, biòleg i periodista, Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode; Maria Josep Picó, periodista ambiental; i Kristin Suleng, que condueix Samarucdigital, espai de divulgació mediambiental a À punt.

A més, cada taula comptarà també amb convidats especials provinents de la societat civil, associacions i institucions que treballen en l'àmbit del canvi climàtic i la innovació.

 

 

Com participar-hi?

La inscripció s'ha de fer a través de la pàgina web de la conferència. El programa de cada sessió consistirà en quatre xerrades i un debat final durant el qual els experts tractaran d'arribar a punts comuns i estratègies a posar en marxa per fer front a l'emergència climàtica.

Els organitzadors de les taules, Juan Bisquert, catedràtic de física aplicada i director de l'Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I de Castelló, i Sara Montero, biotecnologia i comunicadora científica, moderaran les sessions.