Pasar al contenido principal

Robatoris en magatzems agrícoles de les comarques del Camp de Morvedre i la Plana Baixa

LA UNIÓ de Llauradors alerta de diversos robatoris els últims dies en magatzems agrícoles a les comarques del Camp de Morvedre i la Plana Baixa, que se sumen a les ja denunciades per aquesta organització per aqueixes zones fa unes setmanes en casetes i instal·lacions de reg, així com també de collita de cítrics.

L'organització ha detectat ja diversos robatoris davant la impotència de les persones afectades, que han presentat ja les corresponents denúncies en dependències policials per delicte de robatori amb força de les coses. Alguns d'aqueixos robatoris es concentren en la partida Fontanelles de Sagunt.

Per a cometre aqueixos robatoris es produeixen a més considerables destrosses en els magatzems en rebentar les portes o finestres per a accedir a les mateixes i també trencament de les teulades. Una vegada dins s'emporten tot el que troben: ferramentes; motors, grups electrògens, bateries, compressors, bombes i comptadors de reg, cables de coure, tapes, etc.,. En un d'aquests robatoris fins i tot han buidat garrafes d'àcid nítric o herbicida que tenia el llaurador per a emplenar-les del gasoil existent en un depòsit i endur-se-les.

LA UNIÓ assenyala en aquest sentit que a part del valor del material robat, ja de per si mateix important, el mal està també en els costos de reparació que ascendeixen sempre a quantitats molt elevades. En uns moments on els ingressos agrícoles són cada vegada més baixos, resulta contraproduent tindre majors despeses per a poder reparar els danys causats pels robatoris.

LA UNIÓ sol·licita major vigilància en les zones rurals i una efectiva coordinació, en eixa zona compresa en els límits entre el Camp de Morvedre i la Plana Baixa, entre les diverses forces de seguretat de l'Estat, del Seprona i de les policies locals per a evitar que es cometen més robatoris.

Insisteix per tant en la necessitat d'incrementar els pressupostos destinats a la seguretat en l'àmbit rural, amb les mateixes obligacions que els habitants de les zones urbanes, però també amb els mateixos drets. Així, LA UNIÓ proposa reforçar els mitjans de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, particularment els equips ROCA, per a augmentar la seguretat en el medi rural i combatre els robatoris en les explotacions agràries.

També insta a perseguir el comerç de mercaderia robada perquè “és clar que si algú roba és perquè algú li ho compra. És important la vigilància per a intimidar, però també el compliment de la justícia i la persecució dels canals de comercialització il·lícits. Per això insta a inspeccionar comerços o magatzems sospitosos de comercialitzar productes robats”, assenyala LA UNIÓ.

Una altra de les demandes de LA UNIÓ passa per facilitar i agilitar la presentació de denúncies per part de les persones afectades, perquè en moltes ocasions desisteixen d'interposar-les davant les dificultats que troben. “Independentment del lloc on es produïsquen cal facilitar la interposició de les denúncies a les persones afectades, no té cap sentit que els manen d'un lloc a un altre per a denunciar un robatori en la seua propietat”, diu LA UNIÓ.