Pasar al contenido principal

La Generalitat traurà pròximament a informació pública el 'Catàleg de protecció dels béns culturals de l'Horta'

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat té previst traure pròximament a informació pública el 'Catàleg de protecció dels béns culturals de l'Horta', segons ha informat el conseller, Arcadi España, en les Corts.

El conseller va comparèixer en el Ple de les Corts per a informar de les mesures del Consell per a protegir l'Horta de València com a patrimoni cultural i ha avançat que "ja es disposa de l'esborrany del catàleg i del document ambiental estratègic, s'està formalitzant la documentació".

Com ha explicat, "el catàleg, previst en la llei de l'Horta, suposa inventariar més de 400 elements del patrimoni cultural de l'Horta de València, que abasta tot el patrimoni edificat, com a alqueries, cases d'horta, ermites o barraques".

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que "també destaca el patrimoni hidràulic, ja que els assuts, séquies i elements tradicionals de reg contenen importants elements de patrimoni etnològic, i itineraris i camins històrics".

Així, "cada element identificat tindrà la seua fitxa i criteris d'intervenció perquè aquest patrimoni no es fossilitze, sinó que puga ser posat en valor a través d'usos compatibles amb el PAT", ha indicat el conseller, que ha afegit que "el catàleg no contemplarà únicament els elements de valor asilats, sinó que es conservaran i activaran en el seu context paisatgístic".

Per a Arcadi España, "un altre dels objectius del catàleg és donar criteris i pautes per a harmonitzar les construccions i edificacions en l'Horta". En definitiva, ha apuntat, es tracta d'actuar sobre un patrimoni de valor incalculable i que, juntament amb les mesures del PAT, que permet protegir més de 10.000 hectàrees, pretén que l'Horta siga un espai cultural però també viu i productiu".

En la seua intervenció, el conseller ha destacat que "l'horta és un senyal d'identitat, un espai d'indubtable valor, i hem d'aconseguir que siga un espai viu i que mantinga les seues singularitats".