Pasar al contenido principal

El Consell crea un grup d'agents mediambientals especialistes en treballs en altura per a la conservació del medi natural

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha creat el Grup d'Intervenció a Altura (GIA), per a la conservació del medi natural, dins del cos d'agents mediambientals de la Generalitat Valenciana.

Inicialment, està constituït per 14 agents mediambientals de les tres províncies que es fan càrrec de funcions de conservació, gestió i maneig d'espècies i espais naturals protegits, en llocs d'accés arriscat a causa de la seua distància del sòl.

En concret, faran tasques de conservació que requereixen especialistes en treballs verticals i de difícil accés com, per exemple, prospecció d'àrees susceptibles d'albergar noves poblacions de flora rupícola amenaçada; d'aixecament de cadàvers en niu (adults o pollastres), seguint el protocol de verins, o també accés a nius amb fracàs d'incubació d'espècies protegides, per a esbrinar la causa, (ex. possibles espolis, malalties, etc.).

Així mateix, s'encarregaran de desequipar vies d'escalada en zones prohibides per afectar la nidificació d'espècies protegides o microreserves, així com de la construcció o reconstrucció de plataformes de nidificació d'espècies protegides; del suport en els treballs verticals contemplats en els plans recuperació o conservació d'espècies amenaçades, o de censos i prospecció d'espècies protegides en coves o avencs.

Entre les tasques figuren, així mateix, el suport en anellament de rapinyaires, l'eliminació o control d'espècies exòtiques invasores de flora o fauna en zones de difícil accés, o la recollida de llavors, sembra i plantació d'espècies de flora protegida.

Fins al moment el GIA ha participat en el programa de marcatge i anàlisi de malalties en pollastres d'àguila cuabarrada (Aquila fasciata), en el Pla de Recuperació de l'espècie en perill d'extinció Silene d´Ifac (Silene hifacensis), mitjançant serveis de prospecció i sembra, així com eliminació d'espècies exòtiques invasores en espais naturals protegits.

Aquests agents mediambientals han rebut una formació de més de 150 hores, que inclou la destresa en la utilització d'equips i tècniques específiques de progressió per parets i arbres, maneig de fauna i flora protegida i tècniques d'autorescat. Els tres nivells de formació capaciten als agents sols si superen els tres exàmens. Han sigut formats per mitjà dels cursos homologats de treballs en altura per a la conservació del medi natural que imparteix el Ministeri i l'Ivaspe, de manera exclusiva, a agents mediambientals. L'Administració ha facilitat també el material específic necessari per a la realització d'aquests treballs.