Pasar al contenido principal

Gata de Gorgos impulsa la creació d'una comunitat energètica local

L'Ajuntament de Gata de Gorgos presenta a la ciutadania la creació de la Comunitat Energètica Local (CEL) dimarts que ve 24 de maig, a les 19.00 hores, a la Sala d'Actes del Centre Social Integrat (CSI).

A més d'aquesta primera convocatòria de presentació de la comunitat energètica local també estan programats:

El taller de “Cocreació de la Comunitat Energètica Local”, el 7 de juny a les 19.00 hores.

El taller “Constituïm la comunitat energètica”, el 21 de juny a les 19.00 hores.

En la primera sessió informativa els i les tècnics presentaran en què consisteix una CEL, quins són els beneficis (mediambientals, econòmics, etc.) derivats, tant per a les economies domèstiques com per a la comunitat. En les següents sessions respondran a tots els dubtes i preguntes que plantegen les persones assistents, i explicaran com crear una CEL, diferents formes jurídiques, etc.

L'Ajuntament de Gata de Gorgos posa en marxa aquest ambiciós projecte amb la col·laboració de l'empresa Sapiens Energia, líder en la Comunitat Valenciana en la gestió de projectes de creació de comunitats energètiques locals i en la implantació i gestió de la tecnologia productora d'energia. En els dos últims anys Sapiens Energia ha posat en marxa més de 20 comunitats energètiques locals en la Comunitat Valenciana i una vintena en la resta d'Espanya.

Josep Francesc Signes, alcalde de Gata de Gorgos està satisfet d'emprendre aquest procés de col·laboració i participació ciutadana “que ens impulsa a continuar treballant per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i que, a més, serà molt beneficiós per a les famílies que se sumen. De fet, els beneficis de la instal·lació de Gata de Gorgos reduiran la factura del subministrament elèctric de l'Institut”.

Juan Sacri, president de Sapiens Energia, destaca l'eficiència del projecte i l'impacte sobre el medi ambient: “és important que la ciutadania sàpia que les comunitats energètiques locals suposen un estalvi directe d'entre el 10 i el 30% en la factura de consum elèctric. No obstant això, encara és més important que siguen conscients que aquesta acció, sumada a altres similars, és imprescindible en la lluita contra el canvi climàtic”.

Aquesta fórmula de comunitat energètica que es presenta a Gata de Gorgos potencia l'economia local i l'ús de les energies renovables i quilòmetre zero, és a dir, evita pèrdues energètiques en el trajecte de transport. A més, el consum compartit converteix a la ciutadania en un agent actiu en el procés ja que pren decisions en la producció, autoconsum i emmagatzematge de la seua pròpia energia, amb la consegüent reducció de costos i estalvi en la factura de la llum.