Pasar al contenido principal

Gandia acull des de demà el VI Congrés Valencià d'Agricultura Ecològica

La Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE) organitza a Gandia (Campus de la UPV) demà dijous i divendres, en col·laboració amb el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), l'ONG CERAI, l'associació Llavors d’açí, la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'empresa Fertinagro-Biotech, les XXVII Jornades Tècniques i VI Congrés Valencià d'Agricultura Ecològica per a abordar el paper de la “Agroecologia enfront del canvi climàtic i altres reptes del S.XXI“.  Aquest esdeveniment compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, FEADER i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

En el context actual, l'agricultura s'enfronta a desafiaments sense precedents per a assegurar el subministrament d'aliments a una població en ràpid creixement. Al mateix temps, es busca minimitzar els impactes adversos de l'agricultura en el medi ambient, reduint l'ús de recursos i energia no renovables i millorant la resistència al calfament global i les seues conseqüències sobre el canvi climàtic.

És per això que el plantejament central del Congrés entén que l'agroecologia ofereix múltiples oportunitats per a garantir una alimentació ecològica, sostenible i saludable a tota la població, assegurant la sostenibilitat del planeta i sent un dels seus forts la lluita contra el canvi climàtic, tant en mitigació com en adaptació. És a dir, representa una estratègia multisectorial i multifuncional i la transició agroecològica i el camí necessari per a enfrontar el canvi climàtic i altres reptes del SXXI, com versa el lema d'aquestes Jornades i tal com es recolliran en cadascun dels panells, exposicions i taules redones programades per a eixos dies.

S'estableixen quatre reptes principals sobre els quals abordar la temàtica que són:

Repte 1 – Emergència climàtica i reptes ambientals
Repte 2 – Salut i qualitat
Repte 3 – Suficiència productiva i millora tecnològica
Repte 4 – Democratització del sistema alimentari i relacions urbà-rurals
(consum)

També, es presenten investigacions acadèmiques, així com experiències i iniciatives basades en les següents temàtiques:
1. Agroecologia, producció ecològica i Canvi Climàtic.
2. Disseny agroecològic de sistemes: producció vegetal, sanitat vegetal, sòls i fertilització, recursos hídrics, agroforestal, etc.
3. Biodiversitat i conservació: llavors, propagació vegetal, varietats autòctones, bancs de conservació.
4. Innovació en agroecologia i agricultura ecològica
5. Desenvolupament Rural, polítiques públiques i institucions: estratègies, normatives, certificació.
6. Ramaderia ecològica: races autòctones, benestar animal, maneig holístic, sanitat animal, etc.
7. Sobirania alimentària, sistema agroalimentari i equitat de gènere: elaboració, distribució, comercialització, qualitat alimentària, economia circular.
8. Comunicació i divulgació: mitjans, campanyes, projectes.
9. Formació reglada i educació no formal

El Comité Organitzador i el Comité Científic continuen preparant cada detall del programa, que s'actualitza
diàriament a través de la pàgina web de la SEAE. De moment, pot destacar-se la participació del francés Xavier Poux (TYFA Project) en la conferència marc sobre “Alimentació, emergència climàtica i reptes
ambientals”, d'Eduardo Aguilera (de la UPM) sobre la “Captació de CO2 en el sòl” o Mª Dolores Raigón, de la UPV, per a tractar el tema de “Qualitat i seguretat de l'alimentació ecològica).

Pot consultar la programació al complet ací

 

 

També hi haurà activitats paral·leles gratuïtes, i d'accés lliure per a tot el públic, com el tast de varietats locals, una mostra de cinema sobre agroecologia o visites a experiències de referència a la comarca de la Safor.