Pasar al contenido principal

Els productors d'arròs de l'Albufera reclamen ajudes per a compensar els danys que els causen els flamencs

La Unió Llauradora ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que establisca de nou una línia d'ajudes per a compensar als arrossers davant les pèrdues econòmiques que estan patint pels efectes de l'avifauna en el Parc Natural de l’Albufera i que la dote amb un pressupost suficient per a cobrir la totalitat de danys en els arrossars.

L'organització indica que des de fa uns anys no es compta amb aquesta mena d'ajudes i que els danys no estan coberts per l'assegurança agrària en l'actual estadi fenològic, per la qual cosa davant la impossibilitat d'actuar contra els ocells caldria compensar als arrossers.

Cal assenyalar que en aquests moments els camps d'arròs estan recentment sembrats o plantats i ja s'observa una elevada incidència de danys provocats per l'avifauna. L'arròs està servint d'aliment als ocells mentre que la nombrosa població de flamencs que hi ha al Parc Natural de l'Albufera, per a menjar insectes o les algues presents en els camps inundats, trepitgen i filtren la terra impedint el naixement i desenvolupament de la planta. El moviment dels flamencs en els fons en menjar impedeix així que cresca l'arròs en els camps de cultiu.

El resultat de l'acció d'aquesta avifauna obligarà a ressembrar o replantar els camps d'arròs afectats, fet que suposarà un sobrecost per aquesta tasca addicional i sense garantia que aquestes espècies d'avifauna no tornen a menjar-se o fer desaparéixer el que s'ha sembrat o plantat de nou.

L'actual assegurança del cultiu de l'arròs no ofereix una resposta adequada per a cobrir aquest tipus de riscos ocasionats per l'avifauna perquè, a més d'establir una alta franquícia del 20%, la cobertura deixa fora els danys patits des de la sembra de l'arròs fins que la planta arriba a l'estat fenològic en el que té tres fulles. Aquesta fase inicial del cultiu és precisament quan es concentren els atacs de l'avifauna, sobretot dels flamencs.

La situació s'agreuja davant nous assentaments durant els últims anys de colònies de flamencs que han nidificat en l'Albufera. En aquests moments l'aiguamoll podria albergar la major colònia d'ocells de la seua història amb més de 121.000 exemplars, entre ells flamencs de Doñana, a causa de la major inundació per a cultivar arròs dels últims anys.

Enric Bellido, responsable del sector de l'arròs de LA UNIÓ, indica que “l'estampa dels flamencs amb el seu característic color rosa en el Parc Natural de l'Albufera és preciosa per a observar i li dona al paisatge un valor extraordinari, però cal socialitzar les pèrdues. No pot ser que sempre paguem els mateixos, per això caldria tornar a establir una compensació de les pèrdues que estem tenint. No estem en contra de la presència d'ocells però els seus danys no podem sempre assumir-los nosaltres els arrossers”.