Pasar al contenido principal

El regadiu històric de l'Horta de València rep la certificació de la FAO com a Patrimoni Agrícola Mundial

El Regadiu Històric de l’Horta de València és ja Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Un reconeixement declarat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) per la riquesa de la producció agrícola de l’Horta i les seues estructures hidràuliques tradicionals, junt amb els valors mediambientals, la referència paisatgística integrada per camps de cultius i canals d’aigua amb la importància de l’Albufera en l’enclau, o el mestissatge particular entre el vincles rurals i urbans que el fa únic.

Precisament, la consellera d’Agricultura i presidenta del Consell de l’Horta de València, Isaura Navarro, ha recollit aquest dilluns a la seu de la FAO, ubicada a Roma, el certificat acreditatiu com a SIPAM, un distintiu que li va ser atorgat al 2019 però que no havia estat entregat fins ara, a la cerimònia del 2023, com a conseqüència de les circumstàncies derivades de la pandèmia del Covid-19.

A la cerimònia també han estat presents el regidor d’Agricultura, Alejandro Ramón, el gerent del Consell de l’Horta, Miquel Jordà, i representants del Centre Mundial de València per a la l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) i del Tribunal de les Aigües de València.

L’Horta de València contempla una idiosincràsia d’agrobiodiversitat extraordinària que la fa única, amb un sistema de gestió de l’aigua i estructures de regadiu tradicionals d’arrels i herència àrab.

L’entorn també contempla un ecosistema divers amb platges, dunes, boscos, aiguamolls i arrossars que alberguen una gran biodiversitat de plantes, aus i peixos, moltes espècies de les quals són autòctones, endèmiques i compten amb un alt grau de protecció i conservació.

Així doncs, la xarxa de reg que s’estén per l’àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i de desenes de municipis al voltant, la integració en el Parc Natural de l’Albufera, la implicació de la pesca artesanal, la seguretat alimentària, la producció de proximitat i el patrimoni paisatgístic són alguns dels requisits que la FAO ha valorat positivament.

A la cerimònia, també s’ha distingit les Oliveres Mil·lènaries Territori Sènia com a SIPAM, un territori conformat per municipis de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó. Cal assenyalar que Espanya sols compta amb 5 SIPAM. A l’Horta de València i les olivers del Sènia, cal sumar el Valle Salado de Alaña, la producció de panses de raïm en la Axarquia, i Montañas de León.

Més sobre l’Horta de València

L’Horta de València és un sistema agrícola històric recolzat per dues condicions estructurals: disponibilitat d'aigua i fertilitat del sòl. El 80% de tota l'àrea cultivada es dedica a cultius de fruites i hortalisses fresques, i els productes obtinguts es destinen tant a l'autoconsum de les famílies com a la comercialització en els mercats locals i municipals.

Entre la varietat de productes, els cultius principals estan representats per tarongers i mandarines, carxofes, cebes, creïlles i caquis, seguits d'una altra mena de productes d'hort com a carabasseta, coliflor, carabasses i magranes.

L'eficiència del sistema de reg tradicional, àmpliament estés per la zona, ha permés el desenvolupament de tècniques agrícoles sostenibles que són la base del sistema de L'Horta. La construcció de la xarxa de séquies ha assegurat el subministrament d'aigua dels camps i assentaments de població, perquè siga possible el cultiu d'arbres fruiters, horts, arrossars i altres cultius.