Pasar al contenido principal

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt aprova per unanimitat donar suport als citricultors valencians davant la plaga de Scirtothrips aurantii

El Ple Ordinari de setembre de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat per unanimitat donar suport als citricultors valencians davant la plaga de Scirtothrips aurantii, un insecte que provoca danys significatius en els cultius de cítrics, caquis i magraners. La iniciativa va partir de Compromís i la moció va ser presentada pels grups polítics de la Corporació Municipal sobre la base de la reivindicació de La Unió Llauradora Ramadera.

El principal acord de la moció aprovada consistix a instar la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca al fet que establisca una línia pressupostària específica per a la distribució gratuïta de paranys adhesius cromotròpics grogues durant els mesos de febrer i març de cada any a les parcel·les de cítrics situades en la zona demarcada per la presència de Scirtothrips aurantii o establir una xarxa segons els criteris establits per Conselleria. Esta última proposició va ser introduïda com a esmena durant el debat de la moció.Així mateix, la moció també contempla l'ampliació d'esta línia pressupostària per a incloure una ajuda econòmica directa als citricultors valencians afectats.

L'objectiu d'esta ajuda és compensar els costos addicionals derivats dels tractaments fitosanitaris necessaris per al control de la plaga. D'igual mode, la Corporació Municipal ha pactat secundar i col·laborar amb les organitzacions agràries en la difusió d'informació i recomanacions relatives a la detecció i control de la plaga, així com en  l'assessorament tècnic als citricultors del municipi.

Esta plaga va ser detectada inicialment en zones de les comarques del Baix Segura, La Safor i la Ribera Alta. Però, actualment, també està confirmada la presència de Scirtothrips aurantii en altres comarques de la Comunitat  Valenciana com la Plana Baixa i el Camp de Morvedre. Els danys provocats per este insecte comporten per als citricultors valencians un increment considerable dels costos de producció, ja que es veuen obligats a implementar més tractaments fitosanitaris per a combatre la plaga.

Tal com s'explica en l'apartat d'exposició de motius de la moció aprovada per unanimitat: "És evident que este augment de costos recau injustament sobre l’esquena dels citricultors valencians, que han de fer front al sobrecost
productiu d'una plaga importada". Per a fer front a esta situació, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA)
i el Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha emés recomanacions específiques de control de la plaga com la col·locació de paranys adhesius cromotròpics grogues que faciliten la detecció dels insectes abans que estos s'alimenten dels fruits recentment quallats, reduint així els danys ocasionats.