Pasar al contenido principal

El conseller Rafael Climent visita les cooperatives Caixa Popular i Unipro de la mà de Concoval

El conseller d'Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha visitat hui les instal·lacions de les cooperatives Caixa Popular, a Paterna, i Unipro (Cooperativa Unió Protectora de El Perelló). El conseller ha estat acompanyat en aquestes visites per membres del seu equip, entre ells, la directora general d'Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García; i, per part de la Confederació de Cooperatives, han estat presents, el president de Concoval, Emili Villaescusa; els vicepresidents, Cirilo Arnandis i Emilio Sampedro; i la directora, Nardi Alba.

Tant el conseller com el president de la Confederació han destacat el paper de les cooperatives com a motors de creació d'ocupació de qualitat, generació de riquesa i dinamització de l'entorn on se situen. Per al conseller, “amb les visites de hui volem donar visibilitat al model cooperatiu per a aconseguir una major cooperativització de la nostra economia, perquè el cooperativisme té una llarga tradició en el nostre territori en quasi tots els sectors i activitats econòmiques i, sobretot, perquè és un model empresarial que ha de ser especialment protagonista en la transformació del nostre model productiu, ja que representa valors com la solidaritat, la corresponsabilitat, la proximitat i la sostenibilitat, sense oblidar l'eficiència empresarial”.

Així, el president de Concoval, creu que “l'única manera de comprendre una cooperativa és parlar amb les persones que la formen. Per això, aquesta disposició de Climent i el seu equip per a acostar-se en primera persona al cooperativisme valencià els proporciona una visió privilegiada, i realista, del potencial de la fórmula i dels reptes de les nostres empreses”.

Aquesta jornada s'emmarca en el cicle de visites que es va iniciar en 2015, quan Rafael Climent va accedir a la conselleria d'Economia Sostenible. L'objectiu d'aquesta iniciativa ha sigut des de llavors que el conseller conega de primera mà el cooperativisme valencià i la seua pluralitat quant a sectors econòmics, la seua grandària i el territori.

Primera parada: Caixa Popular

La primera parada ha sigut en la cooperativa de crèdit Caixa Popular. El conseller Climent ha sigut rebut pel director general, Rosendo Ortí; el director de Responsabilitat Social i Relacions Institucionals, Paco Alós; i la directora d'Assessoria Jurídica de l'entitat i membre del consell rector de Concoval, Isabel Montero. El director general de Caixa Popular ha destacat que "la nostra entitat sempre té obertes les portes a la societat valenciana; les visites a les nostres instal·lacions són una oportunitat per a donar a conèixer i posar en valor el nostre model cooperatiu de generació de riquesa i la nostra implicació amb la societat valenciana. Amb més de 40 anys d'història som el referent del sistema financer valencià i una alternativa financera amb una proposta de banca pròxima, moderna, solvent, basada en els valors i amb una gestió ètica i professional”.

Rafael Climent ha destacat que “a nivell financer hem comprovat que després de la desaparició de les principals caixes d'estalvi valencianes, és el cooperativisme, per exemple, a través de Caixa Popular, el que s'ha erigit com el vertader sector financer valencià”.

Emili Villaescusa, per part seua, ha ressaltat “el fet que la primera entitat financera valenciana siga Caixa Popular, una cooperativa polivalent, que integra com a socis i sòcies al col·lectiu de treball i que no deixa d'innovar a nivell organitzatiu, ens demostra que hi ha una forma diferent de fer les coses en el negoci bancari, orientant-se a les persones i al desenvolupament social i territorial”. I ha afegit que “Caixa Popular és un orgull, no sols per al conjunt del cooperativisme, sinó per a tota la societat valenciana”.

Visita a Unipro en El Perelló

En la visita a Unipro, Climent i Villaescusa han estat acompanyats per membres del consell rector de la cooperativa, encapçalats pel seu president, Vicente Villegas, i la directora, Elena Villegas. Segons el president de Unipro, “la nostra prioritat és la rendibilitat dels socis. Amb eixe objectiu iniciarem fa ja fa més de trenta anys la producció de verdura oriental, que encara mantenim, per a complementar els cultius mediterranis durant els mesos de l'any en què aquests no són viables”. En aquest sentit, la directora de la cooperativa ha apel·lat a la qualitat: “a vegades menys és més: la nostra aposta a llarg termini és la qualitat, encara que per a això calga sacrificar volum”.

En declaracions del conseller Climent, “en l'àmbit agroalimentari les cooperatives són clau per a la vertebració del nostre territori, la dinamització econòmica i la creació d'ocupació en les zones rurals, ja que sovint són les úniques empreses situades en eixes zones”. Segons el president de Concoval, “la cooperativa agroalimentària del Perelló ha demostrat, més enllà de la tomaca, alguna cosa que és absolutament imprescindible per a aconseguir el necessari relleu generacional en el camp: que es pot viure de l'agricultura, sempre que es faça un plantejament professional”.

Caixa Popular

Caixa Popular es va constituir en 1978 per un grup de cooperativistes, socis de l'extinta Covipo (Cooperativa d'Habitatges Populars). Compta en l'actualitat amb 76 oficines. Com a cooperativa de segon grau, Caixa Popular integra en el seu capital a cooperatives i altres empreses dels diferents sectors econòmics valencians (distribució comercial, moble, tèxtil, vidre, serveis, ensenyament, habitatges, ceràmica, joguets i metal·lúrgia), al costat del col·lectiu de treball, que també és soci de l'entitat.

Unipro (Cooperativa Unió Protectora de El Perelló)

Aquesta cooperativa agroalimentària ve desenvolupant les seues tasques de suport a l'agricultura valenciana des de 1950, sense interrupció. El seu producte més emblemàtic és la tomaca, que complementa amb hortalissa oriental durant huit mesos (exportació) i amb altres hortalisses mediterrànies durant quatre mesos (mercat interior). Situada al costat del Parc Natural de L’Albufera, té un alt compromís mediamiental. Disposa de botiga pròpia en temporada, en la qual es ven exclusivament producció local dels socis.

El cooperativisme valencià en xifres

El cooperativisme valencià és un referent a Europa i a Espanya. Hi ha al voltant de 2.500 cooperatives en actiu que proporcionen ocupació de qualitat a quasi 80.000 persones. Dos de les cinc principals empreses de la Comunitat són cooperatives. València és la província d'Espanya amb més persones treballant en cooperatives. La facturació per vendes de les cooperatives valencianes supera els 7.000 milions d'euros, la qual cosa suposa un 6’5% del PIB autonòmic.