Pasar al contenido principal

Conselleria d'Agricultura i la Séquia Real del Xúquer acorden derivar a l'Albufera l'estalvi d'aigua de la modernització de regadius

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Séquia Real del Xúquer han acordat derivar a l'Albufera l'estalvi d'aigua per la modernització de regadius, dins del conveni de col·laboració màxima entre totes dues institucions per a garantir una aportació de qualitat que contribuïsca de manera efectiva a la recuperació del bon estat ecològic de l'aiguamoll.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, juntament amb el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, la secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón, i el director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer -a la direcció general de la qual corresponen els informes d'impacte ambiental-, s'ha reunit aquest matí amb el president i el secretari general de la Séquia Real del Xúquer, Antonio Costa i Juan Valero, respectivament, per a posar de manifest el compromís d'executar un projecte sostenible que repercutisca favorablement en l'ecosistema del parc natural.

La Conselleria ha traslladat a la junta de govern de l'entitat el suport al projecte de modernització des dels principis compromesos per part de la Séquia Real del Xúquer de destinar els recursos hídrics estalviats a l'Albufera.

Mollà ha assenyalat que aquest criteri, que vincula la modernització del regadiu a la reserva directa d'aigua per a l'aiguamoll, "ha de quedar reflectit clarament en la planificació de la demarcació hidrològica del Xúquer".

La consellera ha subratllat que les al·legacions a l'Esquema de Temes Importants (ETI) posen l'accent en la "necessitat manifesta" d'incrementar les aportacions del Xúquer a l'Albufera, enfront de la postura inicial de la Confederació que pretén relegar l'augment de l'aportació a la modernització dels sistemes de reg.

"Les al·legacions defensen la inclusió de cabals ecològics que cobrisquen les necessitats hídriques de l'aiguamoll", ha explicat Mollà. En aquest sentit, ha indicat "entenem que la modernització és un element més però no l'únic per a cobrir la demanda".

L'Administració autonòmica s'ha referit, a més, a l'acompanyament a les obres de modernització, concretament a les xarxes de distribució per a la modernització de la Séquia Real del Xúquer.

Així, ha al·ludit als sectors 3 i 5, amb una partida biennal en els Pressupostos de 3 milions d'euros de la Direcció General d'Agricultura, i a la xarxa de transport sectors 42, 43, 44, amb un import triennal de 1,42 milions d'euros de la Direcció General d'Aigua.

La Conselleria s'ha compromés a traslladar als ministeris d'Agricultura i Transició Ecològica i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer aquesta postura, d'acord amb la Séquia per a vincular les obres de modernització a les aportacions estalviades a l'Albufera, així com el manteniment d'infraestructures que doten de sostenibilitat la xarxa de l'aiguamoll i afavorisquen la seua biodiversitat.