Pasar al contenido principal

Castelló serà la setmana que ve l'epicentre de les polítiques alimentàries estatals per a fer front a la inflació i el canvi climàtic

Castelló serà l'epicentre del 6 al 8 d'octubre de les polítiques alimentàries per a fer front a la inflació i el canvi climàtic en la trobada anual de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, un fòrum intermunicipalista que té l'objectiu d'impulsar polítiques per a avançar en sobirania alimentària i models més justos i sostenibles.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, i el secretari tècnic de la xarxa, Jorge Molero, han presentat aquest divendres en roda de premsa els objectius de la trobada i assemblea anual, que s'ha programat amb el lema “canviar la nostra alimentació per a millorar el lloc en què vivim”.

“Celebrem que la xarxa haja triat a Castelló a per portar a terme la seua trobada anual. Ens ajuda a reafirmar-nos que les polítiques de reactivació agroalimentàries que impulsem són les encertades. Els ajuntaments som l'avantguarda de la sobirania alimentària del país”, ha subratllat Fernando Navarro, que ha destacat que el sector agroalimentari “és un dels quals més potencial de creixement econòmic té a la ciutat”. “Si tenim 3.000 hectàrees abandonades, potencialment es poden crear 3.000 llocs de treball” si es donen les condicions per a transformar el model, ha apuntat.

Navarro ha subratllat mesures que promou l'Ajuntament com la protecció de 2.000 hectàrees de sòl agrari en el Pla General, o l'organització d'un nou mercat agroecològic que permeta comercialitzar als productors en canals curts.

Jorge Molero ha explicat que la xarxa de ciutats d'està formada per més de 20 municipis amb la finalitat de fomentar sistemes agroalimentaris que propicien preus justos per a productors i consumidors, saludables i respectuosos amb el medi ambient. “El sistema alimentari global és vulnerable i contribueix al canvi climàtic. Castelló serà la seu d'una trobada estatal imprescindible per a definir estratègies conjuntes davant els reptes globals que ens enfrontem; la inflació en els preus d'aliments i canvi climàtic”.

La trobada i assemblea anual tindran lloc en el Planetari del Grau, de 6 al 8 d'octubre. El divendres 7 d'octubre, des de les 16.30 a les 21.00 hores hi haurà diferents sessions obertes al públic. Les persones interessades poden informar-se del programa en el web municipiosagroeco.xarxa.

Més d'una dotzena de consistoris, organitzacions socials i diversos representants de ministeris es donaran cita a Castelló per a posar en comú el debat sobre quines polítiques alimentàries fan falta per a fer front a la inflació i al canvi climàtic.

La plataforma es va crear en 2018 i integra 24 ciutats i pobles de tot l'Estat, des de grans municipis com València, Barcelona, Madrid, Castelló o Saragossa, fins a Orduña, Cardedeu, Godella, Allariz o Rivas. La capital de la Plana es va sumar en 2021.

.