Pasar al contenido principal

Castelló iniciarà el diumenge 6 de desembre la Fira de la Taronja amb 42 parades i totes les mesures per la Covid-19

 

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló iniciarà el diumenge 6 de desembre l'onzena edició de la Fira de la Taronja en les places Fadrell i Na Violant amb 42 parades i incloent mesures de prevenció sanitàries davant la pandèmia de la Covid-19. Les bases de celebració de la Fira han sigut aprovades per la Junta de Govern Local d'aquesta setmana, es publicaran el dimarts en el Butlletí Oficial de la Província i a partir d'aqueix dia els participants interessats podran inscriure's. Aquesta iniciativa pretén fer costat al sector citrícola i promou canals curts de comercialització i consum amb preus dignes per als i les citricultores.

“Per primera vegada donem seguretat jurídica a la Fira de la Taronja, ja que fins ara es trobava en uns llimbs legals i no teníem capacitat per a conèixer la traçabilitat de l'origen del producte que es venia. Des de l'Ajuntament hem fet un esforç per a adaptar-la al decret de 2017 de la Generalitat per a la comercialització de canals de venda directa de productors a consumidors, que permet una seguretat jurídica que enguany, a més, era necessària per a garantir les mesures sanitàries”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

El regidor ha assenyalat que el preu dels cítrics serà el mateix que l'any passat (3 euros per 4 quilos); “0,75 euros per quilo que representa quatre vegades més del que rep un agricultor en els canals habituals, amb el que la *Fira és una oportunitat per a garantir la dignitat i preus justos del sector primari”, Així mateix, ha afegit que el nou decret de venda directa “obri la porta a la venda en canals curts de comercialització i a reduir la petjada de CO₂ en el consum de productes alimentaris”.

Navarro ha destacat que també s'ha “demanat un esforç en sostenibilitat ambiental” i per primera vegada no s'usaran bosses de plàstic i seran reutilitzables.

La Fira de la Taronja de la campanya 2020-2021 arranca enguany amb una mica de retard degut a la necessitat d'aprovar-se una regularització que garantisca les condicions sanitàries per la covid-19. Se celebrarà a partir del 6 de desembre cada diumenge en les places Fadrell i Na Violant, de 09.00 a 13.30 hores, fins a la fi de la temporada citrícola. La capacitat és de 42 parades, però el regidor ha apuntat que si es presenten més sol·licituds s'estudiarà la possibilitat d'ampliar la Fira a les places de María Agustina i Juan Bautista Porcar.

Per la covid-19, cada parada tindrà una extensió màxima de 2 metres; la distància entre cada parada serà de 1,5 metres com a mínim; cada punt disposarà d'un cub de fem amb tapa accionada per pedal i dispensador hidroalcolic, i la distància entre els llocs i els clients serà de dos metres.

L'Ajuntament i els integrants del Consell Agrari i de Sostenibilitat informaran el dimarts als agricultors i agricultores interessades de les condicions i el procés per a inscriure's.