Pasar al contenido principal

Castelló impulsa models de ciutats justes i sostenibles en la segona edició de les Jornades Construint i Alimentant Alternatives

Les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge de l'Ajuntament de Castelló organitzen la segona edició de les Jornades Construint i Alimentant Alternatives per a visibilitzar i posar en valor les polítiques d'agroalimentació sostenible i justa, sobirania alimentària, rehabilitació urbana i el dret a l'habitatge. Conferències, un taller de bioconstrucció, degustació de productes locals a domicili i teatre jalonen una nova edició que pretén ser un altaveu del models sostenibles, ecologistes i solidaris i que comptarà amb la participació de Yayo Herrero, una de les principals referents de l'ecologisme i feminisme; l'escriptora María Sánchez, la companyia de teatre Atirohecho o la Federació Valenciana de Cooperatives.

“Tenen l'objectiu de ser una palanca de la societat civil per a reforçar les polítiques que portem a terme des de les dues regidories. L'any passat ja vam celebrar una primera edició que va servir per a visibilitzar a diferents moviments socials de la ciutat preocupats per tècniques de bioconstrucció, en sobirania alimentària, o en la reivindicació del dret a l'habitatge. Ara, a conseqüència de la pandèmia veiem que són polítiques més que necessàries”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha assenyalat que la crisi sanitària “ha posat de manifest la contradicció entre els quals entenem com a normalitat i dinàmiques buides de canvis i el que entenem com una vida sana i justa».

Navarro ha dit que en els pròxims mesos les Adminstracions hauran de donar resposta i que aquestes jornades projectaran aquestes polítiques. Així, ressalta que les jornades seran inaugurades el dia 26 d'octubre per Yayo Herrero, una de les veus més influents de l'ecologisme.

La regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido, ha destacat que en aquestes jornades incidiran en el dret a l'habitatge davant la necessitat d'ampliar el parc públic assequible o fer front a la pressió dels fons voltor en el lloguer. Serviran per a fer una reflexió, ha continuat, per a mostrar que hi ha alternatives i animar a la societat civil a reivindicar els seus drets.

Les jornades començaran el 26 d'octubre a les 18.30 hores, amb una conferència en el Menador a càrrec de Yayo Herrero amb el títol Construint futur en temps de pandèmia”, i conclouran el 15 de novembre en el Teatre del Raval, a les 19.30 hores, amb l'obra de teatre “Ingovernables”, de la companyia Atirohecho.

El 31 d'octubre i 8 de novembre es podrà participar en un taller de bioconstrucció de la cooperativa Okambuva al parc Rafalafena, que durà a terme un mural amb revestiment tradicional.

La resta d'activitats seran via telemàtica per a reduir el risc sanitari a través del canal de You tube https://www.youtube.com/channel/uci_0nuhkyhugnjwqdkjbtbw.

Així mateix, es distribuirà als domicilis dels participants una caixa amb productes agroalimentaris de proximitat. Les inscripcions per a aquesta degustació i per als taller de bioconstrucció es podran realitzar en el correu electrònic: transicioecologica@castello.es .

El 29 d'octubre, a les 18.30, la Federació Valenciana de Cooperatives i el Col·lectiu Domèstiques parlaran del model d'habitatge en cessió d'ús; el 3 de novembre; José Manuel López, de Ecoperspectivas, i Eva Raga, de Fent Estudi Coop., tractaran la rehabilitació sostenible; i el 5 de novembre; Nacho Collado, de El Rogle coop., abordarà el dret a l'habitatge enfront de les pràctiques especulatives.

El 10 de novembre serà el torn d'una conferència sobre ecofeminisme i noves ruralitats a càrrec de l'escriptora María Sánchez i Patricia Dopazo, de la revista Sobirania Alimentària; i el 12 de novembre, responsables dels parcs agraris de Fuenlabrada i el Baix Llobregat tractaran sistemes de producció de proximitat en entorns periurbans.