Pasar al contenido principal

Almassora ofereix al veïnat integrar-se en la primera comunitat energètica per a reduir la seua factura

L'Ajuntament d'Almassora ha programat tres sessions obertes a la ciutadania per a explicar els beneficis d'integrar-se en la primera comunitat energètica. La convocatòria arriba després de la reunió telemàtica mantinguda hui entre el regidor Javier Mollá i l'empresa Sapiens Energia, que ha conclòs amb un calendari per a la constitució d'aquest ens entre setembre i octubre.

D'aquesta manera, la Casa de la Cultura obrirà les seues portes al veïnat el dimarts 27 de setembre a les 19 hores perquè l'empresa i els representants municipals expliquen les característiques i els beneficis d'un programa que busca reduir la factura elèctrica. Aquesta presentació genèrica donarà pas a altres dues trobades, a la mateixa hora, els dies 13 i 25 d'octubre per a crear el comité i la junta directiva de la comunitat.

La reunió d'aquest matí amb Sapiens Energia té lloc una setmana després de conéixer que l'Institut Valencià de Competitivitat (IVACE) ha concedit una subvenció de 28.398,92 euros a l'Ajuntament d'Almassora per a la instal·lació d'autoconsum d'energia elèctrica a través de comunitats de renovables. L'ajuda arriba amb càrrec al pressupost de 2022 i requereix la justificació de 43.690,65 euros fins al pròxim 31 de desembre.

En el cas d'Almassora la intenció és començar el projecte amb la instal·lació de plaques solars en la coberta del propi edifici consistorial per a subministrar energia en un radi de distància de 500 metres, segons contempla la llei. Posteriorment, el programa pilot s'estendria a través d'altres espais per a abastar a un major nombre de consumidors que podrien reduir la seua factura elèctrica.

El projecte també inclou altres objectius, com disminuir les emissions de CO2 locals, fomentar el consum responsable, abandonar les energies fòssils i atallar la pobresa energètica. És un model més rendible enfocat cap a les obligacions de l'Agenda 2030 per a lluitar contra el canvi climàtic. Forma part de les accions empreses des del municipi per a reduir el consum: substitució de l'enllumenat públic per leds, aposta per energies renovables en edificis municipals i introducció de la recollida del fem orgànic, entre altres.

En el procés de creació de la comunitat energètica l'Ajuntament comptarà amb l'assessorament tècnic i l'acompanyament de Sapiens Energia, cooperativa valenciana referent en la creació de comunitats energètiques.