Pasar al contenido principal

Agricultura permet el fanguejat de l'arròs abans del 15 de desembre en les zones altes de cultiu

La Conselleria d'Agricultura ha autoritzat, mitjançant una resolució de la seua Direcció General de la PAC, autoritza l'avançament del fanguejat de l'arròs com a conseqüència de la gota freda i a l'efecte de complir amb els compromisos agroambientals 

Cal assenyalar que dins de l'operació Agroambient i Clima de la Protecció del cultiu sostenible de l'arròs en zones humides”, inclosa en el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, s'inclou, entre uns altres, el compromís de mantindre el restoll de la palla de l'arròs en les zones de cota més alta, fins al 15 de desembre de l'any de la collita.

No obstant això, el mateix PDR-CV 2014-2020 permet excepcionalment un avançament de la incorporació del restoll en aquestes superfícies, si les precipitacions de tardor-hivern superen els 30 mm en una setmana, propiciant la tècnica de fanguejar. Segons les dades d’AVAMET durant el día 5 de novembre de 2020 s'han aconseguit precipitacions acumulades superiors a 100 mm el que dóna valors superiors a 30mm per setmana en les comarques de L’Horta Sud i La Ribera i l'àrea sud-est del municipi de València.

Aquesta operació d’Agroambient i Clima contribueix així a la consolidació de l'espai natural a través d'unes pràctiques vinculades al cicle de cultiu de l'arròs, i pràctiques addicionals en el període hivernal (en absència del cultiu) que no es donarien en el cas que els agricultors optaren per unes altres alternatives de cultiu. El cultiu sostenible de l'arròs propicia un règim d'aportacions hídriques a les zones humides que afavoreix la nidificació i recuperació de les aus, al mateix temps que contribueix al manteniment del paisatge. Al costat de tot això, a més, el monocultiu de l'arròs sense segons cicles de cultiu, redueix la contaminació per aportació d’inputs i genera un aprofitament més eficient de l'aigua de reg.

Sota aquestes condicions meteorològiques, per a evitar processos de descomposició de les restes vegetals que romanen en el terreny, que poden ocasionar episodis no desitjables d'anòxia en les proximitats de les poblacions veïnes, així com per al control de males herbes i el condicionament del terreny en les condicions d'humitat adequades, s'estima oportú permetre la incorporació de restes de cultiu i restolls abans del 15 de desembre.

Finalment, en les superfícies on s'haja enterrat el restoll fent ús de la present autorització es considerarà complit el compromís agroambiental per a aquesta anualitat. Aquesta pràctica no eximeix del compliment del compromís d'inundació, previst per la mesura d’agroambient i clima.

Cal dir que el 98% del cultiu de l'arròs de la Comunitat Valenciana es dóna al Parc Natural de l'Albufera de València, i el percentatge residual queda en zones limítrofes, àrees d'influència, o amb característiques espacials similars a l’aiguamoll esmentat.