Pasar al contenido principal

Satisfacció en la Generalitat per la pròrroga europea als aranzels de conserves de gallons de cítrics de Xina

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha expressat la seua satisfacció davant la decisió de la Comissió Europea de reconsiderar la pròrroga de les mesures aranzelàries sobre les conserves de cítrics procedents de la Xina.

Mollà, que ha visitat hui les instal·lacions de Agriconsa a Algemesí (València) -una cooperativa dedicada al processament de taronges i mandarines- ha assenyalat la importància "imprescindible" d'aquest sector complementari al de la producció citrícola per a la Comunitat Valenciana, així com la necessitat de mantindre les clàusules que el protegeixen de la competència deslleial.

El document de la Comissió justifica la investigació en la presència de "elements de prova suficients que apunten al fet que, a causa de l'existència de distorsions significatives que afecten els preus i els costos, la utilització dels preus i els costos interns del país afectat és inadequada".

Les autoritats europees accepten així la sol·licitud presentada per la Federació Nacional d'Associacions de Transformats Vegetals i Aliments Processats (Feneval), davant l'expiració de les actuals mesures antidúmping sobre els cítrics xinesos en conserva que, d'acord amb la resolució europea, "implicaria la continuació del dúmping o la reaparició del perjudici per a la indústria de la Unió".

La reconsideració deixa sense efecte la retirada dels aranzels, que estava prevista per al passat dia 12 de desembre. La Comissió anunciarà, en el termini estimat de 12 i 15 mesos, si manté o no els aranzels que equilibren els costos de producció, una decisió clau per a la Comunitat Valenciana, ja que és una de les principals productores d'aquesta mena de conserves.

Mollà ha assegurat "donar la batalla, allí on s'estan decidint les coses importants per a la nostra agricultura, perquè s'apliquen les clàusules de salvaguarda". Una lluita que s'estén també a l'amenaça fitosanitària. En aquesta línia la consellera va remetre la setmana passada una carta als comissaris europeus d'Agricultura i Comerç per a demanar controls més rigorosos en els ports d'entrada per a impedir el contagi de plagues i malalties com la taca negra o la falsa arna.