Pasar al contenido principal

Presentada de forma oficial la Xarxa d'Horts Escolars de València

La jornada, en què ha participat la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, i el regidor d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramón, ha consistit a presentar oficialment la Xarxa d'Horts Escolars, el bloc i el logotip, en explicar l’experiència de l'hort de Benimaclet, en un intercanvi d'experiències i en la presentació davant la xarxa del llibre “Llavors pel futur”. Hi han assistit 38 centres educatius de la ciutat.

La xarxa d'horts escolars s'ha anat generant a partir del programa “L'hort escolar com a eina educativa”, programa que va sorgir després de l'anàlisi realitzada fa uns anys des del Servici d'Educació del “Diagnòstic de la situació dels horts escolars existents als centres educatius de la ciutat de València”. A partir de la informació rebuda es va implementar un assessorament tècnic als horts que s'inscriuen al programa, basat en l'agricultura ecològica, per millorar la viabilitat dels horts escolars: quin cultiu plantar, com fer-ho, quan abonar, tractaments preventius, etc. .

Producte d'este programa s'ha anat generant la Xarxa d'Horts Escolars, una xarxa de suport on el personal tècnic resol dubtes i acompanya, i on els mateixos centres també es recolzen i fan recomanacions. L'objectiu és fer una trobada cada trimestre en diferents centres que actuen com a amfitrions, ja que és un moment d'intercanvi d'experiències molt fructífer. Fins ara, han participat al programa 43 col·legis.

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha afirmat que "creiem fermament en el paper de l'hort escolar com a eina didàctica, ja que conceptes i valors com la sostenibilitat, el medi ambient o l'alimentació saludable poden entrar fàcilment a la vida del nostre alumnat aprofitant este recurs". “Genera molts beneficis, com aprendre a cultivar les seues fruites, verdures i hortalisses, aprendre sobre l'ús eficient de l'aigua, potencia un treball col·laboratiu entre els alumnes, ja que compartixen tasques, afavorir una alimentació sana o promoure una consciència de cura i respecte pel medi ambient". "A més, és una activitat relaxant i lúdica per desenvolupar amb nens i adolescents de totes les edats".

Per part seua, el regidor d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramón, ha afirmat que “hi ha un clar compromís per part de l'Ajuntament de València per fomentar l'agricultura, i no sols esta agricultura professional a l'horta de València, sinó també esta agricultura urbana dins de la ciutat, i en este sentit totes estes iniciatives com la que presentem hui dels horts escolars són interessants”.

“La gent, la ciutadania, reclama este tipus d'espais on poder cultivar els seus propis aliments”, ha prosseguit Alejandro Ramon, “i des de les institucions, allò que estem i que volem fer, quan desenvolupem en els propers mesos el Pla d'Agricultures Urbanes, és desplegar totes estes estratègies per consolidar i fomentar que es cultiven aliments a la nostra ciutat”.

Per acabar, s'ha homenatjat un professor jubilat del Col·legi Benimaclet, que és l'impulsor de l'hort.