Pasar al contenido principal

LA UNIÓ denuncia una onada de robatoris en diversos motors de reg d'Almenara

La Unió Llauradora denuncia una onada de robatoris al llarg dels últims dies en diversos motors de reg de la localitat d'Almenara (Plana Baixa) amb considerables destrosses i un gran valor del furtat.

Des de dissabte passat i fins a la data s'han produït nombrosos robatoris i en alguns dels pous s'han repetit els mateixos. Els lladres s'han emportat des de tubs fins a comptadors, hidrants i electrovàlvules, per la qual cosa la quantia dels danys és elevada en ser peces molt cares.

Les diverses comunitats de regants estan desesperades i impotents davant aquest augment dels furts i també els llauradors perquè els suposa un sobrecost en el manteniment comú de la instal·lació de reg. A més, es troben amb el problema que en tindre ja diversos sinistres consecutius les companyies d'assegurances o bé posen cada vegada més dificultats per a assegurar ja que no cobreixen tots els danys o els encareixen el preu de les pòlisses fins a fer-les pràcticament inassumibles.

També denuncien les dificultats després de presentar les denúncies perquè inexplicablement molts dels casos es queden sense resoldre davant l'alta exigència d'aportació de proves. El modus operandi a més és sostraure cada vegada pocs comptadors i tornar un altre dia per més per a evitar ser detinguts, que no siga sancionable o rebre una sanció inferior.

Per a cometre eixos robatoris es produeixen a més considerables destrosses en les casetes on es troben els comptadors en rebentar les portes per a accedir a les instal·lacions, així com destrosses en les pròpies instal·lacions del reg per degoteig. Una vegada dins s'emporten tot el que troben.

LA UNIÓ assenyala en aquest sentit que a part del valor del material robat, ja de per si mateix important, el mal està també en els costos de reparació que ascendeixen sempre a quantitats molt elevades. En uns moments on els ingressos agrícoles són cada vegada més baixos, resulta contraproduent tindre majors despeses per a poder reparar els danys causats pels robatoris.

LA UNIÓ sol·licita major vigilància en les zones rurals i una efectiva coordinació entre les diverses forces de seguretat de l'Estat, del Seprona i de les policies locals per a evitar que es cometen més robatoris.

Insisteix per tant en la necessitat d'incrementar els pressupostos destinats a la seguretat en l'àmbit rural, amb les mateixes obligacions que els habitants de les zones urbanes, però també amb els mateixos drets. Així, LA UNIÓ proposa reforçar els mitjans de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, particularment els equips ROCA, per a augmentar la seguretat en el medi rural i combatre els robatoris en les explotacions agràries.

També insta a perseguir el comerç de mercaderia robada perquè “és clar que si algú roba és perquè algú li ho compra. És important la vigilància per a intimidar, però també el compliment de la justícia i la persecució dels canals de comercialització il·lícits. Per això insta a inspeccionar magatzems o deixalleries sospitoses de comercialitzar amb eixos productes robats”, assenyala LA UNIÓ.

Una altra de les demandes de LA UNIÓ passa per facilitar i agilitzar la presentació de denúncies per part de les persones afectades, perquè en moltes ocasions desisteixen d'interposar-les davant les dificultats que troben.