Pasar al contenido principal

La Diputació de Castelló i Iberdrola renoven el seu compromís per la transició energètica amb el projecte SmartVillages

La Diputació de Castelló i i-DE, l'empresa distribuïdora del grup Iberdrola, han renovat el seu acord de col·laboració per a continuar treballant en la iniciativa SmartVillages amb l'objectiu de desenvolupar i implementar mesures que donen suport a la transició energètica dels municipis de la província.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la directora de i-DE a la Comunitat Valenciana, Ana Lafuente, han rubricat el compromís de col·laborar entre totes dues institucions durant dos anys més per a contribuir al fet que les localitats castellonenques siguen més intel·ligents i sostenibles.

La iniciativa permet integrar la informació de la xarxa de distribució elèctrica de i-DE en la plataforma de SmartVillages, la qual cosa possibilita l'adopció de mesures que promouen un ús més racional dels recursos disponibles, la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, la millora del medi ambient urbà i rural, l'eficiència energètica, la mobilitat elèctrica, així com la conscienciació i sensibilització en matèria d'estalvi energètic i consum sostenible.

Des de la posada en marxa de l'acord s'ha aconseguit donar un impuls a iniciatives en les quals la Diputació de Castelló treballava com la implantació harmonitzada de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en diversos municipis, i es pretén ara donar un major impuls i protagonisme a l'assessorament i foment de l'accés i connexió a la xarxa de i-DE De tot tipus de fonts d'energia elèctrica d'origen renovable, especialment de sistemes d'autoconsum, en les dependències municipals.

Per a José Martí, «la transició energètica ja no és una opció, és una obligació, la senda per la qual necessàriament hem de caminar per a aconseguir un planeta realment sostenible». Un objectiu al qual també vol contribuir la Diputació de Castelló afavorint la digitalització i modernització dels serveis públics en els xicotets municipis d'interior, perquè fer-ho és vital perquè no queden despenjats del progrés, i per a facilitar la posada en marxa de projectes professionals que contribuïsquen a fixar població i revertir el fenomen de l'èxode rural».

Per part seua, Ana Lafuente destaca que els resultats que s'han aconseguit durant aquests últims anys de treball conjunt “ens han animat a continuar avançant i explorant noves línies de col·laboració en l'àmbit de la transició energètica i digital. Actualment estem davant un canvi de paradigma en el qual les xarxes elèctriques intel·ligents aporten cada dia més i millor informació, la qual cosa permet optimitzar els recursos en els serveis municipals i aconseguir així una major eficiència energètica i, per tant, un estalvi en possibilitar l'adopció de mesures que promoguen un ús més racional de l'energia”.

Una xarxa elèctrica robusta, flexible i digitalitzada

i-De es troba immersa en un procés de digitalització de la xarxa de distribució elèctrica que permet comptar amb més informació per a establir criteris d'eficiència i sostenibilitat energètica.

La companyia ha instal·lat en els últims anys a la província més de 480.000 comptadors intel·ligents que s'integren en un avançat sistema digital que compta amb més de 4.000 centres de transformació telegestionats, dels quals a més 600 compten amb supervisió de xarxa i 680 han sigut automatitzats, la qual cosa propícia la possibilitat de brindar la informació als municipis a través de la plataforma SmartVillages.

Projecte SmartVillages

La plataforma SmartVillages que impulsa la Diputació és un projecte que compta amb el reconeixement de la Unió Europea i que ja ha fet possible, entre altres assoliments, que 24 pobles de la província monitoren la llum dels carrers al minut, regulant la seua intensitat en funció de les necessitats existents i detectant errors en la xarxa d'enllumenat en temps real.

La intenció de la institució provincial és la de crear territoris intel·ligents, ampliant el sistema de monitoratge a més poblacions i serveis municipals, com el proveïment d'aigua potable per a escometre una gestió més eficient dels recursos i a un cost menor per als contribuents. Una aspiració que segons el president Martí, «cobra més sentit que mai en aquests temps que corren, en els quals el món es veu immers en una seriosa crisi d'inflació i escassetat de productes energètics».