Pasar al contenido principal

La Diputació de Castelló destinarà més d'un milió d'euros per a continuar millorant les instal·lacions hídriques de la província

“Des de la Diputació de Castelló continuem treballant per a complir el compromís d'este govern provincial de garantir els recursos hídrics a la ciutadania de tota la província”. Així s'ha referit la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, després d'informar de l'aprovació de més d'un milió d'euros per a continuar millorant les instal·lacions hídriques de la província.

D'una banda, i amb un pressupost base de 927.394,38 euros, la Junta de Govern de la Diputació de Castelló, presidida per la primera presidenta de la institució, Marta Barrachina, ha aprovat els plecs de condicions de les obres de l'estació depuradora Benlloc/Vilanova d'Alcolea. L'actuació té un termini d'execució previst de set mesos i compta amb un finançament del 60% del seu import, de conformitat amb l'Acord de cooperació per a l'execució d'infraestructures de sanejament i depuració a la província de Castelló entre la Generalitat Valenciana, l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals i la Diputació Provincial de Castelló. L'objecte d'esta obra és modificar l'actual estació depuradora de Benlloc per a tractar conjuntament les aigües residuals dels municipis de Benlloc i Vilanova d'Alcolea.

Esta actuació forma part de les obres en depuradores de municipis de la província de menys de 5.000 habitants que des de l'executiu provincial han assumit el compromís per a agilitzar els tràmits i puguen començar els treballs l'any vinent.

Així, a més d'esta obra per a tractar conjuntament les aigües residuals dels municipis de Benlloc i Vilanova d'Alcolea, des de la Diputació de Castelló han activat les obres de protecció de l'estació depuradora de Cabanes; han impulsat les obres per a executar una canonada d'impulsió que canalitze les aigües residuals de Vilanova d'Alcolea a la futura depuradora de Benlloc/Vilanova; han agilitzat els tràmits per a la construcció d'un col·lector d'aigües residuals i de l'estació depuradora de Vallibona; per a la construcció d'un col·lector d'aigües residuals i de l'estació depuradora d'Alcudia de Veo; i, finalment la institució provincial ha activat la construcció d'una canonada d'impulsió que canalitze les aigües residuals d'Higueras a la depuradora mancomunada de Pavías/Higueras.

Continuant amb el full de ruta marcat per a garantir el proveïment d'aigua potable a la província de Castelló, la Junta de Govern ha aprovat el conveni singular amb el Consorci Explotació Pou de Llargueres que ascendeix a 97.704,86 euros i que va destinat a l'esmena de deficiències escomeses entre els anys 2022 i 2023 en les instal·lacions i equipament del pou Llargueres II, encarregat de subministrar l'aigua potable als municipis de Vilafranca i Benassal.

Seran subvencionables les despeses corrents consistents en els treballs de desenvolupament i sondeig del pou Llargueres II consistents en operacions de neteja mitjançant bombament programat, anàlisi completa d'aigua de Llargueres II, tramitació de l'alta sanitària i seguiment i control d'operacions en obra. Així mateix, seran subvencionables les despeses d'inversió quant a l'electrificació del sondeig del pou així com a l'equipament i instrumentació per a control i gestió de l'explotació d'este.

Amb estes actuacions es posa solució al sondeig insuficient que proporcionava aigua amb una terbolesa excessiva, i a l'absència que fins llavors havia d'una instrumentació adequada per al control i la gestió de l'explotació del sondeig.

“Comptar amb un adequat subministrament d'aigua potable és necessari per al desenvolupament de la nostra província, sobretot per als municipis d'interior”, ha afirmat la màxima representant de la institució provincial qui ha afegit que des de la Diputació de Castelló “continuarem contribuint a la millora de la qualitat de vida dels veïns dels 135 municipis de la província, suplint el dèficit hídric que puga haver-hi i garantint els serveis bàsics en tot el territori”.