Pasar al contenido principal

La Diputació i la Universitat de València fomenten l'emprenedoria en xicotets municipis a través de Emprén Rural

La Delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la despoblació de la Diputació de València i la Universitat de València (UV), amb la col·laboració del Servei de Desenvolupament Local de Divalterra, han posat en marxa la segona edició de la iniciativa Emprén Rural, un programa intensiu de formació en emprenedoria rural per a estudiants universitaris amb beques i pràctiques en empreses, ajuntaments i mancomunitats de la província de València en municipis de menys de 3.000 habitants.

Durant el matí d'este dimecres, a través de videoconferència, el diputat provincial Ramiro Rivera i la vicerectora d'Ocupació i programes formatius de la UV, Adela Valero, han presentat UVEmprèn Rural 2021 a més de 50 representants d'entitats locals de la província interessats en la iniciativa.

Este programa està dirigit a estudiants matriculats en estudis oficials de grau, màster o doctorat de la UV durant el curs acadèmic 2020/21, i seleccionarà les millors iniciatives emprenedores i idees de negoci aplicables a l'àmbit rural. Els projectes presentats hauran d'estar alineats amb els objectius i metes de desenvolupament sostenible (ODS 2030).

A través de Emprén Rural, les persones que presenten les millors iniciatives podran accedir a un programa intensiu de formació en emprenedoria rural i realitzar pràctiques en empreses, ajuntaments i mancomunitats de la província de València en municipis en risc de despoblació per a madurar d'esta manera els seus projectes d'empresa.

Tal com establixen les bases reguladores del programa, gràcies a l'aportació de la Diputació de València les pràctiques estaran remunerades amb 1.000 euros mensuals, i tindran una duració d'entre un i tres mesos, a jornada completa, entre juny i desembre de 2021.

La primera edició d'esta iniciativa, llançada a l'estiu de 2020, va captar l'interés de 40 entitats locals i quatre empreses de zones rurals de la província, que van oferir un total de 61 places per a acollir estudiantat en pràctica.

Entre les candidatures presentades per l'alumnat, es van seleccionar les 10 millor valorades per a participar en el programa, que ha donat lloc a la posada en marxa efectiva d'una empresa sota el format de cooperativa de serveis professionals, mentre que altres cinc projectes de negoci continuen madurant en la incubadora de UVEmprèn.

Difusió a través de les ADL’s

Des de Divalterra, a través del seu servei de Desenvolupament Local, es dóna difusió a Emprén Rural entre totes les Agències de Desenvolupament Local (ADL) integrades en la seua iniciativa Xarxa ADL, a través de les 175 entitats locals adherides, entre ajuntaments i mancomunitats.

En este sentit, l'empresa de la Diputació de València oferix als ADL una sèrie d'eines de gestió per a registrar i fer un seguiment dels assessoraments efectuats a empreses, emprenedors i associacions.

Així mateix, també es poden confeccionar plans de viabilitat economic-financera, gestionar ofertes i demandes d'ocupació o accedir a dades estadístiques socioeconòmiques a escala local, a través del portal www.divaladl.es i la seua intranet de gestió.

D'esta manera, es fomenta el treball en xarxa de les Agències de Desenvolupament Local, mantenint-les informades mitjançant butlletins sobre ajudes, subvencions, jornades i estudis relacionats amb el desenvolupament local, així com a través d'accions presencials de formació específica.