Pasar al contenido principal

Eslida celebra el pròxim cap de setmana les segones Jornades Agroecològiques de la Serra d'Espadà amb intercanvi de llavors i activitats gastronòmiques

La localitat d'Eslida (Plana Baixa) serà l'escenari este pròxim cap de setmana de les Jornades Agroecològiques de la Serra d'Espadà (JAS), que enguany celebren la seua segona edició amb un mercat de productors, tasts, tallers i intercanvi de llavors. 

Promoure l'agroecologia al territori és el principal motiu d'aquest espai de trobada, les jornades "són clau per articular i reforçar iniciatives que sabíem que existien, però estaven molt disperses" explica el regidor d'Agroecologia de l'Ajuntament d'Eslida, Rubén Carreguí.

Aquesta iniciativa gestionada per Connecta Natura suposa una inspiració per crear nous projectes i apropar a les consumidores els productes agroecològics de la Serra d'Espadà i "així motivar el canvi a la nostra localitat" confirma Carreguí.

Les assistents a la jornada del dissabte assistiran a un espai participatiu dedicat a la xarxa de guardianes de varietats i coneixements tradicionals de les comarques de Castelló. És un espai obert a totes aquelles persones interessades a recuperar parts de la cultura i el paisatge rural i que vulguen compartir espais, necessitats i objectius.

La taula rodona de després aglutinarà projectes de la zona generant així un altaveu per a donar-se a conèixer i generar sinergies amb la resta. S'acabarà amb una degustació dels productes de projectes productius de la zona per donarlos a conèixer.

Mercat i activitats

La part de diumenge és un espai de trobada, com ara el mercat, on es generin dinàmiques de compartir diferents projectes d'agroecologia del territori i crear espais d'intercanvi i generadors de xarxa. Principalment, es contarà amb parades de projectes agroecològics dins del sector agroalimentari, però també s'hi trobaran altres com d'higiene bàsica o projectes implicats en l'agroecologia des d'altres òptiques. Productes alimentaris, cosmètica natural i responsable, productes artesanals i diverses entitats que treballen al i pel territori i que combreguen amb els
valors de l'agroecologia.

Terrenae dinamitzarà un tast de productes de la zona per tal d'explicar i apropar la filosofia i el sabor de l'agroecologia a totes les interessades i Connecta Natura gestionarà un espai d'intercanvi de llavors amb Llavors d'ací. Activitats que es complementaran amb una oferta de tallers infantils, oci i conscienciació gestionat també per Connecta Natura.

El juny del 2021 van ser la primera edició de les Jornades Agroecològiques de la Serra d'Espadà. Sortíem d'un context de pandèmia, que es va caracteritzar, entre altres coses, per un aïllament generalitzat (tant personal com col·lectiu), la gent tenia ganes de tornar a tenir espais de trobada, de compartir i que millor que fer-ho entorn l'agroecologia i el sistema agroalimentari, una part fonamental de la nostra vida. "Ens alimentem mínim 3 cops al dia i els aliments poden ser una part fonamental per a la dinamització de l'entorn on vivim, des de la producció, passant per l'elaboració, fins a arribar a les nostres cases", comenta Laia Baró portaveu de Connecta Natura